Ga naar de inhoud
Kamervragen

SGP wil blootprogramma NTR voor schoolkinderen tegenhouden

De SGP wil voorkomen dat de NPO vanaf 21 maart een nieuwe serie gaat uitzenden over naakte volwassen lichamen. Voorman Kees van der Staaij vindt het programma van de NTR, waarin 'doodgewone' volwassenen naakt verschijnen voor basisschoolkinderen uit groep 7 en 8, veel te ver gaan.

De NTR wil met de serie Gewoon. Bloot. laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de 'perfecte' lijven die kinderen in films en op sociale media zien. In het programma stellen kinderen vragen aan vijf mensen die naakt zijn.

'Hoe kom je erop?'

Van der Staaij vindt het een bizar plan.  "Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?", zegt hij.

In Kamervragen aan de minister werpt hij op: "Wat is het verschil is tussen het tonen van geslachtsdelen tijdens een televisieopname voor kinderen en het tonen van geslachtsdelen in een speeltuin?"

Naaktfoto's
Lees ook:
Naaktfoto's om aandacht te vragen voor Russische Yulia: 'Elk lichaam mag er zijn'

Van der Staaij vindt dat zulke zaken binnen het gezin moeten worden besproken. "Dat is als het goed is een veilige en beschermde omgeving."

Volgens de politicus kan het programma ongemakkelijk zijn voor kinderen. "Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen."

Seks
Lees ook:
Seks in de les: hoe vroeg moet je daarmee beginnen?