Altijd een lach

Bibian Mentel (48) overleden, de sportvrouw van wie iedereen hield

29 maart 2021 21:07 Aangepast: 30 maart 2021 10:48
Bibian Mentel.

Bibian Mentel is overleden aan de gevolgen van de uitzaaiingen van kanker die onder meer in haar hersenen werden gevonden. Dat meldt de familie via Instagram. Mentel is 48 jaar geworden.

Mentel werd bekend door haar kunsten op het snowboard, maar de laatste jaren was ze vooral die vrouw die altijd weer herstelde van weer een zware operatie. En dat herstellen deed ze altijd met die beroemde glimlach.

Veerkracht

"Ik hou van het leven", zei ze vaak. En in 2019 in een interview met RTL Nieuws: "We hebben al jaren geleden besloten dat we niet willen dat kanker ons leven beheerst." Haar veerkracht hield haar op de been. Altijd weer.

Na haar diagnose wint ze meerdere gouden medailles op de Paralympische Spelen en richt ze een stichting op om kinderen met een lichamelijke beperking te inspireren.

En die veerkracht had ze nodig, want kanker hoorde al sinds de eeuwwisseling bij haar bestaan. In totaal werd ze vijftien keer behandeld, de zestiende keer was er geen plan dat haar nog kon redden.

Bijna Olympische Spelen

Even terug naar de jaren 90. Mentel was een begenadigd snowboardster. Daar begon ze begin jaren 90 mee, maar ze bleek al snel zo goed, dat ze haar studie rechten ervoor opgaf. Misschien waren de Olympische Spelen in Salt Lake City in 2002 zelfs wel haalbaar.

Rond de eeuwwisseling ging het mis. Ze raakte geblesseerd, en toen de pijn bleef, liet ze zich onderzoeken. Het bleek botkanker. De uitzaaiingen waren gevaarlijk, en dus werd er gekozen om haar been te amputeren.

Dan maar Paralympische Spelen

Het eind van haar sportieve leven? Dan ken je Bibian Mentel niet. Al na een paar maanden stond ze alweer met een prothese op haar snowboard. Maar er was een probleem. Snowboarden was wél olympisch, maar niet paralympisch. Daar maakte ze zich sterk voor, met succes, én ze sloeg meteen toe op het moment dat het kon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bibian Mentel neemt afscheid van naasten, uitzaaiingen in hersenen

Want in 2014 in Sotchi was er goud voor Mentel. En ze behaalde meer mooie resultaten. In 2015 werd ze wereldkampioen op de banked slalom en de parasnowboardcross, en in 2017 deed ze dat nog een keer. In 2018 was er weer groot succes. Tijdens de Paralympische Spelen van PyeongChang won ze twee keer goud.

Mentelity Foundation

Eind 2018 stopte Mentel met sport op het allerhoogste niveau, maar stilzitten deed ze niet. Met haar stichting de Mentelity Foundation zorgde ze ervoor dat kinderen en jongvolwassenen met een beperking toch sporten.

Bekijk ook: Mentel over documentaire op Videoland

In oktober verscheen een documentaire over Bibian Mentel. Arie Boomsma zocht haar op.

De kanker verdween nooit helemaal. En de laatste tijd speelde het vaak weer op. In 2019, tijdens de show Dancing With The Stars, werd ze bijvoorbeeld tussentijds opgeschrikt door weer nieuwe uitzaaiingen. Ze haalde dat seizoen de finale. 

'Iedere dag is een feestje'

Ook toen kwam ze terug, ook toen weer optimistisch. "Iedere dag is weer een feestje", zei ze. Ook na het slechte nieuws dat een nieuwe behandeling er dit keer echt niet in zou zitten, bleef ze veerkrachtig. Ze deed nog een webinar en genoot nog met volle teugen van haar man en kinderen. Want zo zullen de meesten haar onthouden. Als die vrouw, met die permanente lach op het gezicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heldhaftig, indrukwekkend, een voorbeeld: social media vol bewondering voor Bibian Mentel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore