Intrekken 'onzorgvuldig'

Rechter tikt minister op vingers om van de weg halen Stint

05 maart 2021 18:43 Aangepast: 05 maart 2021 21:05
Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft onzorgvuldig gehandeld bij het besluit om de Stint definitief van de weg te halen. Dat oordeelt de rechtbank in Noord-Nederland. Kinderopvangorganisaties spanden de rechtszaak aan.

Bij een ongeluk met een Stint in 2018 in Oss kwamen vier kinderen om het leven. Enkele dagen na het ongeluk besloot minister Cora van Nieuwenhuizen de Stint tijdelijk van de weg te halen in afwachting van verder onderzoek. 

Een paar maanden later besloot de minister dat het voertuig helemaal niet meer de weg op mocht, omdat het niet zou voldoen aan de eisen die gesteld worden aan 'bijzondere bromfietsen'.

Nieuw besluit

Kinderopvangorganisaties en de fabrikant vinden dat de minister daarmee te ver ging. De rechter geeft ze daarin gelijk. De minister had het besluit voor die intrekking 'onzorgvuldig' genomen.

Dat na het ongeluk in Oss bleek dat het voertuig niet aan alle eisen voldeed, had de minister ook kunnen weten toen het voertuig werd toegelaten, stelt de rechtbank. Van Nieuwenhuizen moet daarom opnieuw kijken naar de intrekking en ook reageren op de argumenten die kinderopvangorganisaties en de fabrikant inbrengen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Cora van Nieuwenhuizen in tranen: 'Excuses voor fouten rond stint'

Fabrikant Stint is tevreden met de uitspraak. "We hebben gewonnen. Het is een vorm van eerherstel: we hebben al die tijd gezegd dat het niet klopte zoals het ging. Het ministerie heeft altijd beweerd dat wij duizenden voertuigen illegaal de weg op hebben laten gaan, en dat is niet zo. Ik ben blij dat dat nu is gezien door de rechter", zegt eigenaar Edwin Renzen. 

Schadevergoeding

Ook voor de kinderopvangorganisatie is de uitspraak een overwinning. "Het betekent voor onze leden meer kans op een schadevergoeding", zegt directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Toen de Stint definitief van de weg werd gehaald moesten kinderopvangcentra noodgedwongen andere vormen van vervoer regelen. "We hebben gewoon schade geleden en niet zo'n beetje ook."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvolger Stint mag vanaf vandaag de weg op

Inmiddels heeft de fabrikant van Stint een vernieuwd voertuig op de markt gebracht, die ook door het ministerie is toegelaten. De kans is daarom ook klein dat de oude Stints die onterecht niet meer de weg op mogen, weer de weg op gaan.

De minister moet in haar nieuwe besluit duidelijk maken hoe kinderopvangorganisaties gecompenseerd gaan worden. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore