Ga naar de inhoud
'Wettelijke tekortkomingen'

Advies Hoge Raad: geen vervolging ministers voor toeslagenaffaire

Premier Rutte bij een groep demonstrerende ouders. Beeld © RTL Nieuws / Roel Schreinemachers

De procureur-generaal bij de Hoge Raad ziet geen aanknopingspunten voor een strafrechtelijk onderzoek tegen ministers en staatssecretarissen in de toeslagenaffaire.

Advocaat Vasco Groeneveld heeft namens 80 gedupeerden van de kinderopvangtoeslagzaak aangifte gedaan tegen ministers van Ark, Hoekstra en Wiebes, premier Rutte, staatssecretaris Snel en oud-minister Asscher. 

Beroepsmatige discriminatie

Zij hebben strafrechtelijk verwijtbaar gehandeld, vindt Groeneveld. De bewindslieden hadden moeten voorkomen dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan zogeheten knevelarij en beroepsmatige discriminatie. Ook zijn artikel 1 van de Grondwet (het gelijkheidsbeginsel) en het Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind geschonden.

Een van de vele slachtoffers is Kristie Ronge. Zij vertelt wat haar allemaal is aangedaan:

Gedupeerde toeslagenaffaire: 'Ze moeten de gevangenis in'

01:23
Kristie Rongen werd jarenlang door de Belastingdienst onterecht bestempeld als fraudeur.

De procureur-generaal stelt dat de problemen in de toeslagenaffaire het gevolg zijn van 'wettelijke tekortkomingen'. Advocaat Groeneveld noemt dat advies van vandaag 'teleurstellend'. 

Protocol

Bij aangifte tegen ministers of staatssecretaris schrijft het protocol voor dat procureur-generaal bij de Hoge Raad een onderzoek start en advies uitbrengt aan de minister van Justitie. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer het laatste woord of er strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan. 

Vertrouwelijke
Lees ook:
Vertrouwelijke stukken bevestigen: toeslagenschandaal veel groter