IJssalon 't Perronnetje

OM eist 500 euro boete om racistische scheldpartij Hilversum

05 maart 2021 15:57
IJssalon 't Perronnetje in Hilversum Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 500 euro tegen een man die in 2017 de zwarte eigenaresse van een ijssalon in Hilversum uitschold met racistische teksten. Dat gebeurde tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen de vrouw en buurtjongeren, die haar al langere tijd treiterden en lastigvielen.

De destijds 37-jarige eigenaresse van ijssalon 't Perronnetje in Hilversum werd al langere tijd getreiterd door drie buurtjongeren. De eigenaresse werd meerdere keren racistisch beledigd, en iemand liet voor haar deur een met poep besmeurde Surinaamse vlag achter.

In augustus 2017 werd de eigenaresse in het bijzijn van haar tweejarige zoontje werd uitgescholden en bekogeld met een mandarijn. Ze pakte daarop een stok en sloeg een van de jongeren tegen zijn armen en hand.

Op video

Het incident werd gefilmd, en de video werd op sociale media verspreid. Daarin is ook te horen hoe één van de jongeren racistische teksten naar de vrouw roept.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Actie voor geterroriseerde ijssalon: 'Kom een ijsje eten'

Voor die teksten moet de verdachte, die nu 21 is, zich voor de rechter verantwoorden. Het OM eist een geldboete van 500 euro wegens belediging. De eigenaresse van de ijssalon had in een procedure geëist dat de jongen ook vervolgd zou worden voor het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld, maar daar was het gerechtshof het niet mee eens.

De eigenaresse werd in 2019 vervolgd voor het slaan met de dweilstok, maar werd door de rechtbank ontslagen van vervolging. De rechter stelde dat het begrijpelijk is dat zij in een zeer geëmotioneerde toestand was, en vond dat het slaan haar daarom niet aan te rekenen is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore