Ga naar de inhoud
Korter wattenstaafje

Zelftest corona vanaf volgende maand verkrijgbaar bij de drogist

Beeld © ROB ENGELAAR

De sneltesten die in coronateststraten worden gebruikt, zijn vanaf april mogelijk ook te koop in de supermarkt of bij de drogisterij. Ze kunnen dan thuis worden ingezet als zelftest, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Fabrikanten kunnen bij het ministerie een aanvraag doen om hun test als zelftest toe te mogen passen. De verwachting is dat de eerste zelftesten volgende maand al op de markt komen. Deze krijgen een speciaal, korter wattenstaafje. Daarmee kan iedereen thuis een test bij zichzelf afnemen, indien gewenst door een huisgenoot.

Eenvoudig en laagdrempelig

"Zo kunnen we het virus de pas afsnijden", aldus De Jonge. "Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken."

Van
Lees ook:
Van thuistesten tot een anale coronatest: wat doet Nederland?

Mensen met klachten moeten zich 'uiteraard meteen laten testen bij een teststraat van de GGD', zegt het ministerie. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs. Ze kunnen ook handig zijn voor mensen die geen klachten hebben, maar wel extra zeker willen zijn dat ze anderen niet in gevaar brengen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die niet thuis kunnen werken of mensen die voor anderen zorgen.

Ontheffing

Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Een ontheffing kan binnen een week worden verleend, aldus het ministerie.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update