Ga naar de inhoud
Uitbehandeld

Heldhaftig, indrukwekkend, een voorbeeld: social media vol bewondering voor Bibian Mentel

Bibian Mentel.

Het nieuws dat ex-snowboarder Bibian Mentel nieuwe uitzaaiingen heeft en niet meer te behandelen is, slaat in als een bom. Mentel is een voorbeeld voor velen, blijkt uit de ontelbare reacties die op sociale media voorbijkomen.

Het bericht deze middag was duidelijk: "Haar artsen hebben onlangs uitzaaiingen geconstateerd in de hersenen en in tegenstelling tot de afgelopen 15 keer in 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk. Ze hebben het advies gekregen om te starten met afscheid nemen van hun dierbaren."

'Mijn heldin'

En dat doet iets met heel veel mensen. Bekende en onbekende Nederlanders laten van zich horen om haar een hart onder de riem te steken. "Een voorbeeld voor vele anderen", is meer dan eens te lezen, om maar te zwijgen over het aantal hartjes dat op Twitter en Facebook te zien is. En Thomas zegt: "Mijn heldin, voorbeeld en kampioen."

Barbara Barend, hoofdredacteur van het sportmagazine 'Helden', plaatst onderstaande, veelzeggende foto:

Schrijver Wim Daniëls doet een poging om Mentel te typeren, maar heeft niet genoeg ruimte om zijn waardering voor haar te uiten. "Doorzettingsvermogen, veerkracht, geestkracht, pit, onverzettelijkheid, vastberadenheid, taaiheid, volharding, moed, durf, wilskracht. En ik kan er nog wel tien van dit soort woorden aan toevoegen om haar te typeren: Bibian Mentel."

En ook schrijfster Marianne Zwagerman laat van zich horen. "Eén van de meest indrukwekkende mensen die ik ooit mocht ontmoeten", zegt ze.

Webinar komende dinsdag

Heel veel mensen schrijven woorden die volgens hen bij Mentel horen: "Boegbeeld, eindbaas", zegt Kevin, "powervrouw", zegt Roos. En Alwin noemt haar een 'vechter'. Hans Janssen organiseert samen met Mentel komende dinsdag nog een webinar. Janssen zegt dat Bibian in zijn ogen een soort 'superheldstatus' heeft.

Bekijk ook: Mentel over documentaire op Videoland

02:06
In oktober verscheen een documentaire over Bibian Mentel. Arie Boomsma zocht haar op.

"Bibian staat geprogrammeerd als hoofdgast, en dat wil ze ook zijn", schrijft Janssen op LinkedIn. De naam van dat webinar is misschien wel typerend: "Winnaarsmentaliteit." 

Bibian
Lees ook:
Bibian Mentel neemt afscheid van naasten, uitzaaiingen in hersenen