Kerken kritisch

Protestantse kerk laat toch weer mensen toe: 'Waarom voordringen?'

05 maart 2021 20:58 Aangepast: 05 maart 2021 21:15
Maart 2020: de Protestantse Paaskerk in Baarn zonder kerkgangers. Beeld © ANP (archieffoto)

Na de laatste persconferentie van premier Rutte heeft de Protestantse kerk besloten weer mensen in de kerk toe te laten. Ook wordt er weer gezongen. Het valt binnen de gestelde kaders, zeggen ze. Toch klinkt er bij andere kerkgenootschappen kritiek: "Het is toch een beetje voordringen."

In oktober sprak minister Grapperhaus met de kerken af: met maximaal 30 mensen samenkomen mag, maar volg de de dienst liever online. 

Weer zingen

Dat is dan ook het advies van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), dat in contact staat met de overheid en de belangen van 31 kerkgenootschappen behartigt. Ook na de persconferentie van Rutte van vorige week bleef dit advies ongewijzigd. "Maar iedereen is vrij om te besluiten wat ze doen met ons advies", zegt een woordvoerder.

De Protestantse Kerk, het grootste protestantse kerkgenootschap in Nederland, besloot als enige het anders te gaan doen. Het advies 'zoveel mogelijk online', is veranderd in 'maximaal 30 bezoekers' (exclusief personeel). En zingen mag weer, met maximaal vier voorzangers in de kerk. Kwetsbare mensen wordt afgeraden te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te koop: kerk voor een prikkie

"Het is heel goed ons te realiseren dat meer ruimte ook meer verantwoordelijkheid betekent", zegt René de Reuver, secretaris van PKN, op de website. "Met elkaar moeten we verantwoorde risico's overwegen en binnen de kaders maatwerk toepassen." 

De regels beginnen volgens De Reuver te knellen, er moet perspectief zijn. "Het is een jaar geleden dat we konden samenkomen. Dat valt ons zwaar", zegt hij. Het dagelijks bestuur 'voelt en herkent die pijn'.

'Niet het moment'

Binnen de kaders of niet, andere kerkgenootschappen kijken er met argusogen naar. "De lockdown geeft geen aanleiding om te wijzigen", zegt een woordvoerder van Steunpunt Kerkenwerk, waar Gereformeerde kerken onder vallen, tegen het ND. Ook de Rooms-Katholieke kerk wijzigt het advies niet.

Twee Remonstrantse predikanten, Tjaard Barnard uit Rotterdam en Joost Röselaers uit Amsterdam, uiten stevige kritiek. "Dit is niet het moment om mensen in de kerk toe te laten. Je gaat ook niet naar een concert of een bioscoop", zegt Barnard tegen RTL Nieuws. "Dit voelt een beetje als voordringen."

Bekijk ook: 'Geen samenzang', zei Grapperhaus in oktober

Minister Grapperhaus heeft in oktober afspraken gemaakt met kerkorganisaties.

De dorspdominee zegt dat hij ook hoopt dat het straks wel weer kan. "Door het vaccineren zijn we bijna bij de finish. Ook wij missen het enorm. In deze tijd is het nog even verstandig om het niet te doen. Het is te vroeg, voorlopig moeten we het met livestreams doen. Dat is voor nu een prima oplossing."

Barnard vindt dat kerken juist het goede voorbeeld moeten geven. "Ook al zeggen ze, er zal niet veel gebeuren met 30 mensen in de kerk. Je moet er toch naar toe. In Rotterdam gaan weer meer mensen de metro in en dat is een risico."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerken negeren advies 30 mensen: 'De kans is groot dat er meer zitten'

Het is een erg lastig dilemma, zegt een woordvoerder van de Protestantse Kerk (PKN) over de kritiek. "Maar de nood is gewoon echt heel hoog."

Rutte: meer risico

Na ieder persmoment van Rutte is er overleg binnen de PKN met de centrale vraag: is er toch iets mogelijk? Al lange tijd kon er vanwege de strenge maatregelen in Nederland helemaal niets.

Rutte zei op 27 februari dat Nederland in een fase zit waarin meer risico genomen mag worden met het coronavirus. Het maatschappelijk belang om de coronaregels te versoepelen is 'simpelweg te groot'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee mensen overleden na besmetting bij opnames voor online kerkdienst

Binnen het kerkgenootschap werd de roep om íets te doen, steeds luider. "We kregen steeds meer vragen. Kunnen we iets doen, vooral voor de jonge mensen? Met die gedachte hebben we besloten het advies aan te passen”, zegt de woordvoerder. Ze benadrukt wel: lokale kerken hoeven er geen gebruik van te maken.

"Ze zullen het heus niet allemaal doen. Maar als je een groot gebouw hebt, waar makkelijk 30 mensen in kunnen en je meters afstand kunt houden, en er ook meer mensen binnen één gezin zijn, dan is er wat ons betreft iets van ruimte mogelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore