Al een jaar thuis

Zieke Marieke (40) krijgt nog steeds geen vaccin, ondanks belofte op voorrang

05 maart 2021 17:24 Aangepast: 05 maart 2021 18:32
Marieke krijgt met voorrang een vaccin, maar is nog steeds niet geprikt. Beeld © Eigen foto

De 40-jarige Marieke uit Zevenaar heeft een zenuwaandoening, waardoor ze moeite heeft met ademen. Vorige maand kwam het goede nieuws: ze zou met voorrang gevaccineerd worden. Maar door onduidelijkheid over wié haar de prik zou moeten geven, wacht ze nog steeds.

Al een jaar is Marieke niet naar de kapper geweest. Ze heeft niet gewinkeld, niet eens haar vrienden en familie gezien. Al sinds de eerste lockdown, maart vorig jaar, komt ze haar huis nauwelijks uit.

En niet alleen zij: ook haar man en haar 14-jarige dochter blijven zo veel mogelijk thuis. "We zijn er van de zomer één keer op uit gegaan", vertelt Marieke. "Toen zijn we naar de dierentuin gegaan. Maar daar was het zo druk, dat we meteen weer weg zijn gegaan. Dat was echt eng."

Dolblij met voorrang

Marieke is behoorlijk bang voor het coronavirus, omdat ze een zenuwaandoening heeft. "De spieren rondom mijn longen doen het niet goed", legt Marieke uit. "Als ik lig, kan ik niet goed ademen. Daarom lig ik elke nacht aan de beademing. Dus als ik corona zou krijgen, zou dat heel grote gevolgen hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie heeft al een vaccinatie gehad en wanneer ben ik aan de beurt?

Zelfs al zou Marieke een besmetting overleven, dan zou ze waarschijnlijk de rest van haar leven in een rolstoel moeten zitten. Marieke: "Als ik in bed kom te liggen, gaat mijn spierkracht achteruit, en die komt bij mij nooit meer terug. Ik ben al praktisch niet meer zelfstandig, maar dan zou het helemaal over zijn."

Daarom was Marieke ook dolblij toen op 11 februari bekend werd gemaakt dat zij met haar aandoening voorrang zou krijgen op een vaccin.

Maar: het was niet duidelijk van wie Marieke haar prik zou moeten krijgen. "We zijn heel veel gaan bellen", zegt Marieke. "Naar de huisarts, de GGD, het RIVM. Ik heb elke specialist gebeld die mij ooit behandeld heeft. Maar ze wisten allemaal van niks."

5 kwetsbare groepen nog steeds niet ingeënt

Op 11 februari zei zorgminister Hugo de Jonge dat zeven groepen met een hoog gezondheidsrisico voorrang zouden krijgen op een vaccin. Bij twee groepen is een start gemaakt met het geven van vaccins: mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down worden door de huisarts uitgenodigd.

Bij de andere groepen wordt nog niet geprikt. De huisartsen hebben namelijk aangegeven dat zij die groepen niet goed in kaart kunnen brengen. Dat zouden de medisch specialisten moeten doen.

RIVM: maatwerk vereist

Het RIVM laat weten dat het vaccineren van deze groepen maatwerk vereist. "We begrijpen dat het voor deze mensen erg lang duurt. Maar de voorbereiding van selecteren en oproepen om deze groepen voor vaccinatie  kost tijd", zegt een woordvoerder. "Daarnaast is de schaarste van vaccins hier ook zeker een beperkende factor. De intentie is om in week 12 te starten met vaccineren omdat er in week 11 geen vaccin is."

Die duidelijk is er inmiddels. Maar een afspraak voor een prik nog steeds niet. Het ziekenhuis waar ze wordt behandeld gaat haar vaccineren, maar wanneer is nog steeds niet duidelijk.  Marieke: "Ze lieten toen weten dat ze met de logistiek bezig zijn. En daar zijn ze nu nog steeds mee bezig. Ondertussen heb ik nog geen idee waar ik aan toe ben."

En met haar nog duizenden patiënten die vanwege gezondheidsrisico's voorrang zouden krijgen op het vaccin, én hun gezinnen.

Dochter veranderde in kluizenaar

"Mijn dochter van 14 is het afgelopen jaar nauwelijks naar school geweest", vertelt Marieke. "We hebben het een paar keer geprobeerd, omdat het zo slecht met haar ging. Ze veranderde in een soort kluizenaar, werd bang om contact met mensen te maken. Dat was echt niet goed. Dan is haar welzijn toch net belangrijker dan het risico voor mij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moe, moedeloos, de rek is eruit – jongeren kunnen lockdown niet meer aan

Maar toen kwam er weer een lockdown. Marieke: "Voor ons eigenlijk wel fijn. Dan kan ze gewoon meedoen met de online lessen, in plaats van alles te missen."

En zo gaat het wachten door, tot Marieke eindelijk geprikt wordt. Ze fantaseert over wat ze dan weer kan doen: geen grote verre dromen, maar heel normale dingen.

"Ik wil mijn broer opzoeken, mijn vriendinnen weer kunnen zien. En als het kan weer eens winkelen met mijn dochter. Dat zou wel leuk zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore