Ook Nederland onderzocht

Wereldwijd meer vertrouwen in coronavaccins, wel groot verschil per land

05 maart 2021 11:45 Aangepast: 05 maart 2021 15:36
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Mensen zijn steeds meer bereid om een coronavaccin te nemen. Dat blijkt uit een enquête van het Institute of Global Health Innovation (IGHI) in 15 landen.

Uit het onderzoek, dat liep van 8 februari tot 21 februari, komt naar voren dat 58 procent een vaccin zou nemen als ze er op dat moment een aangeboden zouden krijgen. In negen van de onderzochte landen is de vaccinatiebereidheid gegroeid.

Meeste vertrouwen in Groot-Brittannië

Volgens de resultaten zijn mensen in Groot-Brittannië het meest bereid om zich te laten inenten. 77 procent van de Britten zou een prik nemen als er op dat moment voor hen een vaccin beschikbaar zou zijn. Dat is een flinke stijging ten opzichte van november: toen was dat 55 procent. Dat was vlak voordat het Pfizer-vaccin in Groot-Brittannië werd goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinaties lijken effect te hebben: opnieuw forse daling besmettingen in VK

Mensen uit Frankrijk, Singapore en Japan zijn het meest sceptisch over de coronavaccins. Daar is de prikbereidheid respectievelijk 40, 48 en 48 procent. Toch is dat ook een stijging ten opzichte van afgelopen najaar.

Nederland

Ook in Nederland is het vertrouwen in de vaccins gegroeid, blijkt uit het onderzoek. Op 10 februari zei 53 procent zich zonder twijfel te laten vaccineren, ten opzichte van 28 procent in november. Maar het aantal mensen dat geen vaccin wil, is ook gestegen: dat gaat in totaal om 15 procent van de Nederlanders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie heeft al een vaccinatie gehad en wanneer ben ik aan de beurt?

Volgens professor Ara Darzi, codirecteur van het IGHI, zouden landen meer moeten doen om de vaccinatiebereidheid te vergroten. ''Het is van vitaal belang dat wereldleiders begrijpen waarom hun burgers erover twijfelen. En moeten vervolgens met een goede strategie komen om dat aan te pakken.''

In totaal deden er 13.500 respondenten mee aan het onderzoek. Zij kwamen uit Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Israël, Japan, Noorwegen, Spanje, Singapore, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Zweden en Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore