Ga naar de inhoud
CBS-cijfers

Vorige week minder mensen overleden, waarschijnlijk door vaccinatie

Ouderen en bewoners van zorginstellingen worden als eerste gevaccineerd. Beeld © ANP

Er zijn vorige week minder mensen overleden dan op basis van de tijd van het jaar verwacht werd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In week 8 (22 t/m 28 februari) overleden er naar schatting 3210 mensen.

Normaal gesproken zouden er in deze week van het jaar zo'n 3420 mensen overlijden. Die verwachting geeft aan hoeveel doden er zonder de corona-epidemie zouden zijn geweest, op basis van de sterfte in de afgelopen jaren.

Het is voor het eerst sinds september dat er minder mensen overlijden dan verwacht. De afgelopen maanden lag de sterfte door de tweede coronagolf juist een stuk hoger.

Bekijk de sterfte per week in de grafiek

Vooral bij ouderen boven de 80 was de sterfte vorige week lager dan normaal. Er overleden naar schatting ruim 1800 mensen van 80 of ouder, terwijl dat er op basis van de verwachting ruim 2000 zouden zijn.

Ook bij bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen is de sterfte een stuk gedaald. 

Daling door vaccins

Bij beide groepen zijn al veel mensen gevaccineerd. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er minder mensen zijn overleden.

"Dat kunnen we niet met zekerheid zeggen, omdat we die gegevens nog niet hebben", vertelt Tanja Traag van het CBS. "Maar het ligt natuurlijk wel in de lijn der verwachting dat vaccins ervoor zorgen dat minder mensen overlijden."