Klimaatverandering

'Vaker extreem weer: spoor Nederland moet op de schop'

05 maart 2021 03:34 Aangepast: 05 maart 2021 03:35
Beeld © ANP

Extreme hitte, stormwinden of hooswinden. Door verandering van het klimaat gaan ze steeds vaker voorkomen, en het Nederlandse spoor zoals het er nu bijligt is daar niet tegen bestand. Daarom werkt ProRail met het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat aan een plan van aanpak.

Dat plan moet in het najaar klaar zijn, meldt De Telegraaf. "Het spoor is aangelegd voor een gematigd klimaat met minder zwaar treinverkeer", legt deskundige klimaatverandering Stefan Jak van ProRail uit. "Dat is aan het veranderen. Na corona zal het reizigers- en vrachtvervoer richting 2030 al sterk groeien. Treinen gaan vaker en sneller rijden en het weer wordt heftiger. Dat vereist concrete maatregelen."

Problemen

Het zou gaan om zeker een honderdtal locaties die in de toekomst problemen gaan opleveren bij extremer weer. Bij hoosbuien kunnen spoortunnels en stations bijvoorbeeld onderlopen, door extreme hitte zet staal uit en sneeuw en ijs laten wissels vastlopen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen treinverkeer: waarom kan ons spoor niet tegen winterweer?

Warme dagen

Momenteel wordt er al serieus gekeken naar de effecten van klimaatverandering op het spoor in het jaar 2050, zegt infra-architect Onno Hazelaar. "Zo kun je investeringen verantwoord spreiden en ben je structurele verstoringen voor." Volgens Jak zal het aantal dagen van 40 dragen of warmer verdubbelen. "Dat is misschien leuk voor mensen die van warmte houden, maar minder prettig voor de trein."

Met het plan moeten ernstige vertragingen worden voorkomen. "We moeten aan de bak om punctueel te blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blaadjes op het spoor: NS gaat de strijd aan met nieuw middel

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore