Extern onderzoek

Onderzoek: doodschieten chimpansees Dierenpark Amersfoort was enige optie

04 maart 2021 17:44 Aangepast: 04 maart 2021 17:45
Chimpansee Mike, een van de twee apen die werd doodgeschoten. Beeld © ANP

Er was geen andere optie dan de twee ontsnapte chimpansees in Dierenpark Amersfoort dood te schieten. Dat concluderen externe onderzoekers. Verdoven zou te veel tijd hebben gekost in de acute noodsituatie die was ontstaan.

De twee chimpansees, Mike (55) en Karibuna (20), ontsnapten op 3 november in het park door een menselijke fout. De meeste apen lieten zich snel weer achter de hekken lokken, maar Mike en Karibuna gingen op pad. Het dierenpark besliste al snel om beide chimpansees dood te schieten. "Een van de meest ingrijpende momenten in de geschiedenis van het park. Ontzettend veel verdriet", zegt het Amersfoortse park.

Apen direct in contact met bezoekers

Volgens de onderzoekers kwamen de apen vrijwel meteen in contact met bezoekers. Die werden heel snel naar een gebouw in het park gedirigeerd. Niemand raakte gewond. Toch was het een levensgevaarlijke situatie, stellen de onderzoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenverzorger Amersfoort over doodgeschoten aap: 'Mike was mijn beste vriend'

Gebruik van een vuurwapen was 'de enige en juiste interventie', stellen de onderzoekers. Verdoven zou te lang duren. Om de apen te kunnen vangen onder een net of ze te taseren, moesten medewerkers te dicht bij de dieren komen, waardoor ze in groot gevaar zouden komen.

'Binnen paar minuten in woonwijk'

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat de medewerkers van het park in november al stelden. Dierenverzorger Marjo Hoedemaker kende de apen al jarenlang. Hij zei toen: "Je kunt beter een leeuw of een tijger los hebben lopen dan een chimpansee. Ze kunnen zich net zo makkelijk door de bomen voortbewegen als over de weg. Binnen een paar minuten kunnen ze het park uit zijn en in een woonwijk verdwijnen. Dat moesten we koste wat het kost voorkomen."

Bekijk ook: Ontsnapte apen uit dierentuin Venezuela vallen bewoners lastig

In Venezuela zijn er apen ontsnapt uit een dierentuin, ze scharrelen rond in tuinen, op zoek naar eten.

Het bericht was toen dat de apen imponerend gedrag vertoonden, en daarom doodgeschoten werden. Er ontstond veel commotie in de dagen die volgden. Medewerkers werden moordenaars genoemd, actievoerders hielden zich op voor het park.

Geen risico's

Hoedemaker was er kapot van. "Dit doen we echt niet zomaar. Het is zo pijnlijk voor iedereen die hierbij betrokken is. Het doet dan extra zeer als mensen die er geen verstand van hebben zeggen dat het anders had gemoeten."

Ook apengedragdeskundige Godelieve Kranendonk noemde de keuze voor het doodschieten de enige juiste. Je kunt geen risico's nemen, zei ze. "Wat als ze een kind gepakt hadden? Dan waren de reacties heel anders geweest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore