Rolling review

EU-medicijnagentschap gaat Russisch vaccin Sputnik versneld beoordelen

04 maart 2021 10:13 Aangepast: 04 maart 2021 10:49
Het Russische coronavaccin Sputnik V

De Europese toezichthouder (EMA) gaat het Russische coronavaccin Sputnik V versneld beoordelen. Bij een zogeheten 'rolling review' kijkt het EMA alvast naar de onderzoeksresultaten, terwijl het onderzoek bij mensen nog in volle gang is. Dergelijk onderzoek wordt alleen ingezet in noodsituaties zoals de coronapandemie.

Sputnik V is ontwikkeld door het laboratorium Gamaleya. Dat heeft een paar weken geleden wel een ontmoeting met het EMA gehad. Volgens de toezichthouder kreeg het bedrijf tijdens dat gesprek een uitleg over de gang van zaken, een 'scientific advice'. Ongeveer tachtig andere organisaties hebben ook zo'n advies gekregen. Daaronder is de Chinese farmaceut Sinovac.

Drie vaccins positief beoordeeld

Het EMA heeft tot nu toe drie vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Zij kregen allemaal een positief oordeel en werden vervolgens toegelaten door de Europese Commissie. Twee kandidaat-vaccins ondergaan momenteel een rolling review, van het Nederlandse Janssen en van Novavax.

Het EMA kijkt ook mee bij de proeven van één potentieel geneesmiddel, van Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse oud-president Donald Trump kreeg toen hij het coronavirus had opgelopen.

Hongarije heeft Sputnik V al goedgekeurd, buiten de Europese Unie om.

Premier Rutte beloofde begin vorige maand serieus te kijken naar het Russische vaccin:

"Als het helpt, bel ik iedereen. Ook Vladimir", aldus Rutte.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore