Te zwak voor rechtszaak

Vader opgesloten gezin Ruinerwold niet vervolgd, mentaal te zwak voor rechtszaak

04 maart 2021 09:15 Aangepast: 04 maart 2021 10:28
Beeld © Rob Engelaar / Hollandse Hoogte

Gerrit Jan van D. wordt niet vervolgd voor zijn aandeel in de Ruinerwoldzaak. Hij wordt, zoals dat heet, ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij door zijn medische toestand niet terecht kan staan.

Van D. (68) liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Mede op basis van bevindingen van gedragsdeskundigen heeft het Openbaar Ministerie (OM) vastgesteld dat Van D. fysiek en verstandelijk te zwak is om te worden berecht. Voortzetting van de vervolging zou zijn recht op een eerlijk proces schenden.

Van D. werd verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van zijn negen kinderen. Door de beslissing van de rechtbank komt de man op vrije voeten. Van D. heeft aangegeven dat hij bij zijn vijf jongste kinderen wil gaan wonen.

Duidelijkheid geeft rust

"Het is goed dat er nu duidelijkheid is: duidelijkheid geeft rust", zegt Corinne Jeekel, advocaat van de vier oudste kinderen. "Maar het blijft ontzettend jammer voor hen dat deze gruweldaden geen strafrechtelijk oordeel krijgen. Daar worstelen zij nog wel mee."

Dat Van D. wordt vrijgelaten, betekent niet dat hij onschuldig is, zegt Jeekel. "Mijn cliënten begrijpen de overweging daarin van de rechtbank. Die is niet over één nacht ijs gegaan. Aan de andere kant blijft de vraag of vader echt niet strafrechtelijk vervolgd kan worden. Hij oefent nog steeds macht uit op de vijf jongste kinderen. Dat is de grote zorg van mijn cliënten. Hij is nog steeds in staat om invloed uit te oefenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt spookvader Ruinerwold gestraft? Vijf vragen over de zaak

Van D. zou zijn kinderen tegen hun wil hebben vastgehouden op een afgelegen boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam in oktober 2019 aan het licht. Van D. en medeverdachte Josef B. (vriend van Van D. en klusjesman) werden opgepakt.

Heksenjacht

B. noemde de strafzaak eerder 'een heksenjacht'. De rechtbank stelde B. in oktober vorig jaar op vrije voeten, in afwachting van zijn proces, dat wel zal worden voortgezet. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore