Ga naar de inhoud
Wereld Obesitas Dag

Veel misverstanden over obesitas, niet zomaar 'even op dieet'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Er bestaan nog veel misverstanden over obesitas. Dat stelt Mariëtte Boon, internist in opleiding en specialist op het gebied van vetstofwisseling. Veel mensen vinden dat het hebben van obesitas weliswaar niet iemands eigen schuld is, maar is wel van mening dat diegene er zelf mee aan de slag kan. Maar zo makkelijk is dat niet.

In samenwerking met Stichting Over Gewicht, Vital10, Obesitas Kliniek Nederland en Goodlife Pharma hield Boon een enquête onder 6500 mensen. 89 procent vindt dat obesitas niet de eigen schuld is van iemand die het heeft, maar 83 procent is wel van mening dat diegene er zelf mee aan de slag kan, zonder dat per se een behandeling, medicatie of operatie nodig is.

Gebrek aan wilskracht 

De resultaten van de enquête zijn vandaag op Wereld Obesitas Dag bekendgemaakt. Van de respondenten is een derde obees, heeft een derde overgewicht en een derde een gezond gewicht.

Een kwart van de mensen met gezond gewicht vindt dat mensen met obesitas een gebrek aan wilskracht hebben. Van de 1700 respondenten met obesitas zegt de helft afvallen lastig te vinden door de constante verleiding van lekker eten.

Gezondheidsclubs:
Lees ook:
Gezondheidsclubs: 'Er groeit een generatie op met overgewicht'

"Het is een complexe ziekte en veel factoren kunnen aan het ontstaan hiervan bijdragen, zoals leefstijl, stress, medicatie met een dikmakende bijwerking, en je genen. Het is geen doe-het-zelf ziekte", zegt Boon.

'Obesitas is ziekte'

"Mensen met obesitas willen hun overgewicht aanpakken maar kunnen het gewoonweg vaak niet alleen", vervolgt zij. "En dat is ook niet zo gek. Als iemand eenmaal obesitas heeft, zijn er namelijk zoveel systemen in het lichaam verstoord dat afvallen erg moeilijk is en het niet een kwestie is van 'even op dieet."

Boon vindt het "hoog tijd" dat obesitas wordt gezien als een ziekte. Ook omdat bijkomende ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekten op die manier kunnen worden voorkomen. "Het is toch gek dat we de complicaties van obesitas wél behandelen maar het onderliggend probleem - obesitas - laten liggen", zegt Boon, die onder meer met een kennisquiz met de naam #Vetlastig aandacht vraagt voor het probleem.

Dylan
Lees ook:
Dylan (18) viel 70 kilo af, maar krijgt operatie overtollig vel niet vergoed
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.