Crystal meth

'Ruim drie keer zoveel methlabs opgerold in 2020'

04 maart 2021 01:10
Een drugslab in Groningen werd vorig jaar opgerold. Beeld © ANP

Afgelopen jaar zijn in Nederland meer dan drie keer zoveel methlabs opgerold dan in 2019. Het gaat in die labs om de productie van amfetamine (speed), methamfetamine (crystal meth), MDMA (xtc), GHB en andere designerdrugs.

In 2020 zijn er 108 drugslabs opgerold door de politie, bijna een kwart meer dan een jaar eerder. In 32 van de opgerolde labs werd crystal meth gemaakt. Dat meldt NRC op basis van een jaarlijkse rapportage over synthetische drugs van de politie, die de krant heeft ingezien.

Hulp door hack

Dat de politie meer drugslocaties wist op te sporen, kwam mede door de hack van EncroChat, een versleutelde berichtenserver die de politie begin vorig jaar wist te kraken. Daardoor kon de politie een netwerk van laboratoria ontmantelen waar crystal meth werd geproduceerd.

Tegelijkertijd daalde het aantal vondsten van drugsafval voor het tweede jaar op rij. In 2020 werden er 178 'dumplocaties' aangetroffen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 191. Het piekjaar was in 2018, toen zijn er 292 drugsdumpingen geregistreerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie zoekt naar ketelbouwers: 'Zonder ketels geen drugs'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore