'Normale zomer'

Begin juli iedereen gevaccineerd die dat wil: hoe realistisch is dat?

03 maart 2021 20:22 Aangepast: 03 maart 2021 20:52
Mensen wachten tot ze aan de beurt zijn voor een vaccinatie in de Jaarbeurs in Utrecht. Beeld © ANP

Als de verwachte leveringen van coronavaccins doorgaan, zullen volgens minister Hugo de Jonge begin juli alle Nederlanders die het vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn. Maar hoe zeker weten we dat het deze zomer al zover kan zijn? Volgens hoogleraar Debbie van Baarle zijn de farmaceuten én de vaccinatiebereidheid cruciaal.

De Jonge zei dat het realistisch is dat we 'een behoorlijk normale zomer tegemoet gaan'. Er zou al voorzichtig kunnen worden afgeschaald in maatregelen. Dat is een heugelijke boodschap voor veel Nederlanders, die steeds meer moeite hebben zich aan de maatregelen te houden.

Afhankelijk van de farmaceuten

De minister baseert zich op de volgende cijfers: van de 14 miljoen volwassen Nederlanders is zo’n 85 procent bereid zich te laten inenten. Dat zijn 12 miljoen Nederlanders. Twee derde daarvan, 8 miljoen mensen, kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn. De rest zou dan één prik hebben gehad.

Alles hangt wel af van de leveringen van de verschillende farmaceuten, benadrukt De Jonge. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is. 

Eén of twee prikken

Van de nu beschikbare vaccins zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau, is maar één prik nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie heeft al een vaccinatie gehad en wanneer ben ik aan de beurt?

Debbie van Baarle is hoogleraar Immunologie van vaccinaties in het UMC Groningen. Zij begrijp dat minister De Jonge een positief beeld wil neerzetten, maar twijfelt of dat het verstandig is. Zij wijst erop dat het heel mooi zou zijn als 80 tot 85 procent van de volwassenen bereid is zich te laten vaccineren.

Minder jongeren?

"Kwetsbare mensen en ouderen zijn ook wel bereid om zich te laten inenten, die voelen de noodzaak. Maar bij jongeren zou dat weleens lager kunnen zijn. Zij worden minder hard geraakt door het virus, dus ze voelen de urgentie om zich te laten vaccineren minder."

Het percentage dat bereid is zich te laten inenten, zou daardoor ook lager kunnen uitvallen. Maar het zou ook kunnen dat juist meer mensen zich willen laten inenten, waardoor de vaccins eerder op zijn. Daardoor zou niet iedereen begin juli minstens één prik kunnen hebben gehad.

Vaccinatiepaspoort

Van Baarle: "De vaccinatiebereidheid kan ook nog verder omhoog gaan door het instellen van een vaccinatiepaspoort om bijvoorbeeld in de zomer naar Frankrijk te kunnen gaan. Hoe meer mensen zich willen laten vaccineren, hoe sneller je door de voorraad vaccins heen bent." En als die op zijn, kan het zijn dat begin juli ook niet wordt gehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU praat over vaccinatiepaspoort: Denemarken en Zweden zien het zitten

Van Baarle wijst er ook op dat het bijna wekelijks verandert hoeveel vaccins geleverd worden door de farmaceuten. "Dat is een onzekerheid waar we eigenlijk niet goed grip op krijgen."

Reëler beeld

"De minister probeert een zo positief mogelijk beeld neer te zetten. En misschien gaan we dat ook wel redden. Hij zou een reëler beeld kunnen schetsen door te zeggen dat als het meezit, het grootste deel van de volwassenen in juli is gevaccineerd. En als het tegenzit, dat het in oktober is."

Bekijk ook: Iedere volwassene vóór de zomer gevaccineerd: kan dat?

Het zou moeten kunnen - iedere Nederlander ten minste eenmaal gevaccineerd als het juli is. 'Maar het is wel een uitdaging.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore