Ga naar de inhoud
Experiment

Iets voor jou? Ook reisbranche wil testen met proefvakantie

Archiefbeeld Beeld © ANP

Na experimenten in het theater en het voetbalstadion, wil nu de reisbranche testen uitvoeren met proefvakanties. De ANVR, TUI en Corendon slaan de handen ineen en zeggen in samenwerking met de overheid een reis naar het buitenland te organiseren.

Het gaat om één vakantie, zegt directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) Frank Oostdam. Die gaat naar een resort in het buitenland waar alleen mensen komen die met het experiment meedoen, vertelt hij. "Het is de allereerste stap op weg naar een normale of semi-normale zomer." 

Hoeveel mensen op reis mogen, is nog onderwerp van gesprek. "Het zal een vliegtuig vol zijn." Deelnemers mogen het resort niet verlaten.

1
Lees ook:
1 op de 5 bezoekers Guido Weijers deed geen coronatest: 'Zijn we niet boos over'

De reis komt voort uit gesprekken over veilige vakanties, zegt Oostdam. "Onze stelling is: als je een pakketreis boekt, kun je gecontroleerder op vakantie dan wanneer je zelf een ticket en accommodatie boekt. Wij kennen de hotels, de luchtvaartmaatschappijen. Mogelijk kunnen we hierna spreken over een auto- of busvakantie." 

'Opmaat naar ontspannen zomer'

Dat zegt ook Petra Kok van TUI. "Wij zijn reisorganisaties met pakketreizen. Dat is van belang: je kunt dan, anders dan wanneer je alleen een ticket koopt, de reis begeleiden en monitoren. Hopelijk is dit de opmaat naar een ontspannen zomer."

Volgens Oostdam is dit een belangrijke stap. "Eindelijk is de overheid bereid om kleine stapjes te nemen, terug naar normaal. Als je het georganiseerd doet, kunnen toerismevakanties misschien bewijzen dat ze niet bijdragen aan het verspreiden van het virus."

Eerste
Lees ook:
Eerste proefevenement succesvol: geen coronabesmettingen

Oostdam noemt de test uniek. "Ik ken geen enkel land dat op dit moment iets met reizen doet. We zijn heel blij dat het gebeurt. Het is een kleine stap, maar voor ons heel groot."

Bestemming

Waar de reis naartoe gaat, moet nog worden bepaald. "Het ligt voor de hand dat de bestemming binnen de Europese Unie ligt. Daarna willen we wel opschalen naar buiten de Europese Unie." Eén ding is hoe dan ook duidelijk: "Het gaat zeker een zonbestemming worden. Niet IJsland, nee." 

Dat betekent niet dat de meivakantie te redden is. "Maar ik ben hartstikke blij met de geluiden van het ministerie dat we, zoals het er nu uitziet, een normale zomer gaan hebben. Dus de zomervakantie zien we wel zitten."

De ANVR komt binnenkort met meer informatie over hoe je je kunt opgeven.

Bekijk ook: Eerste proefevenement van start

02:14
Met 500 man in een theater? In Utrecht werd vorige maand gekeken of dat alweer kan.