Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Wie heeft al een vaccinatie gehad en wanneer ben ik aan de beurt?

De redactie krijgt dagelijks tientallen vragen over corona binnen. De vraag die momenteel het vaakst wordt gesteld gaat over de vaccinatievolgorde. Mensen willen weten: wanneer ben ik aan de beurt? Schiet het al een beetje op met dat vaccineren?

Die vragen gaan we beantwoorden in deze 212de corona-update. Of je snel aan de beurt bent, wordt onder andere bepaald door je leeftijd. Over het algemeen geldt: hoe ouder je bent, hoe eerder je gevaccineerd wordt.

Hieronder staan de startdata van de verschillende leeftijdsklassen van thuiswonende ouderen (65+) die naar een priklocatie kunnen komen. Van de groep 65 tot 79-jarigen waren bij het RIVM op 28 februari nog geen vaccinaties gerapporteerd. Ook is nog niet bekend wanneer gestart wordt met het vaccineren van deze groep.

Jongere ouderen soms eerder

Dat de oudste ouderen eerst gevaccineerd worden, gaat in sommige gevallen niet op. Zo merkte ook vragensteller A-C Klerx: "Hoe kan het dat de zus van mijn man die net 60 jaar is al ingeënt is, en wij beiden 71 jaar nog niet?" 

Waarom sommige jongere ouderen eerder gevaccineerd zijn dan oudere ouderen, kan verschillende oorzaken hebben.

Ten eerste: het is bekend dat sommige groepen voorrang krijgen. De zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatiënten bijvoorbeeld. Die 40.000 mensen hebben nu vrijwel allemaal een eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin gekregen.

Er zijn nog meer groepen die voorrang krijgen. Hieronder zie je de nieuwste RIVM-cijfers over de groepen die nu gevaccineerd worden:

Zoals je ziet worden parallel aan elkaar verschillende groepen gevaccineerd. Zo kan het zijn dat een 80-jarige al wel twee keer gevaccineerd is en een 90-jarige nog niet. Dat heeft met logistiek te maken, maar ook met een aantal andere zaken.

Zo speelt geografie een rol: huisartsen in Zeeland zijn eerder gestart met vaccineren dan huisartsen in Groningen. De Landelijke Huisartsenverenging heeft samen met het ministerie en het RIVM gekozen voor een 'gefaseerde, regionale uitrol'. De belangrijkste reden hiervoor is de beperkte beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin. "Het RIVM bepaalt op pragmatische gronden de volgorde van de regio's. Het uitgangspunt is te werken van linksonder in Nederland (Zeeland) naar rechtsboven", staat in een werkinstructie.

AstraZeneca niet voor 65-plussers

Nu we het toch over AstraZeneca hebben: dit vaccin wordt alleen gegeven aan mensen onder de 65 jaar. Op advies van de Gezondheidsraad wordt de groep 60 tot 64-jarigen daar nu mee gevaccineerd. Dat komt omdat onduidelijk is of 65-plussers na vaccinatie genoeg immuunstoffen aanmaken tegen corona.

Zo zou het goed kunnen dat iemand van 60 al wel gevaccineerd is (met AstraZeneca dus), maar iemand van 71 nog niet. Deze 71-jarige krijgt, net als andere 65-plussers, het vaccin van Moderna of Pfizer en daarvan zijn er nog niet genoeg.

Conclusie: ben je 65 jaar of iets ouder, dan moet je wachten tot je aan de beurt bent voor het vaccin van Moderna of Pfizer. Dat is althans de status van deze week, niets is zo veranderlijk als het vaccinatieschema.

Schiet het al een beetje op?

De grootste groep, mensen van 16 tot 60 jaar zónder medische indicatie, moet ook geduld hebben. Maar hoe lang moet je nou wachten? En schiet het al een beetje op met het vaccineren van de ouderen? In bovenstaande tabel had je al kunnen zien hoeveel mensen er al een eerste en een tweede vaccinatie hebben gekregen. Maar let op: er zit ook nog een groep 80-plussers te wachten op de eerste prik. Kijk maar:

Overigens zijn er maar weinig vaccinweigeraars onder deze 80-plussers. Het overgrote deel wil wel ingeënt worden: 93,6 procent van de 70-plussers, blijkt uit het laatste onderzoek naar de vaccinatiebereidheid van de Nederlanders.

Vanaf maart gestart met twee nieuwe groepen

De volgende groep die gevaccineerd wordt, zijn de thuiswonenden vanaf 65 jaar die niet naar priklocatie of huisarts kunnen komen. Ook hier gaat het van oud naar jong. Zij krijgen het Moderna-vaccin van een mobiel huisartsenteam. De planning is dat hiermee in maart, deze maand dus, wordt gestart. Helemaal zeker is dat nog niet.

Ook zou in maart begonnen moeten worden met het vaccineren van de groep 18 tot en met 59-jarigen met een medische indicatie, specifiek de mensen met een medisch hoog risico. Het gaat om deze zeven groepen. Zij krijgen één van de drie beschikbare vaccins. Bij twee van de zeven groepen is een start gemaakt met het geven van vaccins: mensen met morbide obesitas en mensen met het syndroom van Down worden door de huisarts uitgenodigd. Wanneer de andere vijf groepen aan de beurt zijn is nog onduidelijk.

Vanaf mei staan de overige personen met een medische indicatie in deze leeftijdsgroep gepland. Hier wordt AstraZeneca voor gebruikt.

Daarna van oud naar jong

Op dit moment is de schatting dat in mei dan gestart kan worden met de grote groep mensen zónder medische medicatie. De groep 50 tot en met 59 jaar is dan als eerste aan de beurt. En zo gaan we verder van oud naar jong.

Hoe hard het daarna gaat, hangt sterk af van de leveringen van de vaccins. Op dit moment kunnen we alleen feitelijk vaststellen hoeveel vaccins de komende weken naar ons toekomen. Hoeveel er daarna nog aan zit te komen? Dat weten we nog niet.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft wel een inschatting gemaakt voor de komende maanden. Eind juni zouden we op 21 miljoen leveringen zitten en rond die tijd zouden 18 miljoen prikken zijn gezet. Als we die cijfers in een grafiek stoppen, ziet dat er zo uit:

Optimisme over leveringen vaccins

Voor de mensen die snel gevaccineerd willen worden, ziet dat er nog best hoopvol uit. Minister Hugo de Jonge is zelfs nog wat optimistischer. Als de leveringen verlopen zoals nu is afgesproken, is rond 1 juli bij iedereen die gevaccineerd wil worden minstens één prik gezet, zei hij gisteravond bij Op1. Volgens de minister zijn rond die tijd zelfs al tweederde van de mensen die het willen volledig gevaccineerd.

Het optimisme van de minister komt voort uit de stabiele leveringen van het Pfizer-vaccin. De komende tijd worden wekelijks 200.000 Pfizer-vaccins geleverd. Vanaf april worden de leveringen verder opgeschroefd en vanaf juli worden leveringen verwacht van andere vaccins zoals die van Sanofi, Janssen en Curevac. En dan kan het hard gaan.

Heb je ook een vraag over corona of over het vaccineren? Stel 'm hieronder!