Geen advies

Gezondheidsraad: onduidelijk of extra vitamine D helpt bij voorkomen corona

03 maart 2021 11:00 Aangepast: 03 maart 2021 11:31
Er zijn veel vitamine-supplementen te koop. Beeld © ANP

Omdat het niet te beoordelen is of extra vitamine D bijdraagt aan het voorkomen van een coronabesmetting, wordt slikken van dat soort supplementen niet aangeraden door de Gezondheidsraad. Volgens de raad is er nog te weinig bruikbaar onderzoek om te kunnen concluderen dat extra vitamines helpen tegen een besmetting.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis had de Gezondheidsraad om advies gevraagd naar aanleiding van de aandacht voor een mogelijke positieve rol van vitamine D bij de bestrijding van de coronapandemie.

Zo had een groep medische experts in december kritiek op de afwachtende houding van de overheid over vitamine D. Volgens die groep zouden steeds meer studies aantonen dat vitamine D ervoor zorgt dat de kans om corona op te lopen, kleiner wordt. Ook zou de ziekte door de vitamine milder verlopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groep experts: 'Overheid moet oproepen om vitamine D te gaan slikken'

Botgezondheid

Maar de Gezondheidsraad concludeert vandaag dat er nog te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit bestaat om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen. De raad wijst er op dat er op dit moment een aantal onderzoeken wordt uitgevoerd, maar dat de resultaten daarvan nog niet beschikbaar zijn.

Voor een aantal groepen bestaat in Nederland al het advies om vitamine D-supplementen te nemen, met name voor een goede botgezondheid. Dit betreft kinderen tot 4 jaar, mensen die te weinig vitamine D in de huid aanmaken omdat zij weinig zonlicht krijgen of een donkere huid hebben, zwangere vrouwen, vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt het slikken van vitamine D tegen het coronavirus?

Luchtweginfecties

De raad vraagt in het bijzonder aandacht voor mensen die niet of nauwelijks buiten komen vanwege de coronapandemie. Zij kunnen daardoor zonder dat ze het zelf doorhebben, nu wel onder de risicogroep vallen van mensen die te weinig zonlicht krijgen.

Over vitamine D en de preventie van acute luchtweginfecties is al wel voldoende onderzoek beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D zulke luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar vooral bij kinderen tussen de 1 en 16 jaar die er meestal toch al niet ernstig ziek van worden. De raad ziet daarom ook onvoldoende aanleiding om iedereen te adviseren om vitamine D te slikken tegen andere luchtweginfecties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vitamine D en je weerstand: hoe zit dat in de winter?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore