Ga naar de inhoud
Ramen vernield

Explosief afgegaan bij coronateststraat GGD in Bovenkarspel

De weg richting de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel is afgezet. Beeld © Inter Visual Studio

Bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel is vanochtend om 06.55 uur een explosief afgegaan. Het gaat om een metalen pijp die is ontploft. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was.

Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn ramen vernield, meldt de politie. De omgeving is afgezet.

Onderzoek ter plaatse

Het is onduidelijk of, en wanneer, de teststraat weer open gaat. Op dit moment loopt er een politieonderzoek waarvan nog niet duidelijk is hoe snel dit is afgerond.

Bij de landelijke koepel GGD GHOR Nederland is met afschuw kennisgenomen van deze agressieve en intimiderende vernieling van onze teststraat in Bovenkarspel. André Rouvoet, landelijk voorzitter: "In het hele land zetten onze mensen zich keihard in om de samenleving te beschermen tegen deze pandemie. Ze moeten dit cruciale werk veilig kunnen doen. Zo'n laffe daad van vernieling raakt niet alleen onze medewerkers in Bovenkarspel. Dit raakt ons allemaal. Ik hoop dat de dader snel wordt opgepakt."

Testen afgezegd

GGD Hollands Noorden meldt dat alle testafspraken voor de hele dag zijn afgezegd vanwege het politieonderzoek.

De GGD-teststraat, gevestigd aan de Middenweg 7 in Bovenkarspel, ging eind november open. De teststraat heeft een maximale capaciteit van 800 testen per dag.

Bekijk ook:

00:29
Politieonderzoek bij teststraat Bovenkarspel na explosie

Brand teststraat Urk

Het is niet het eerste incident met een teststraat. Op Urk werd op op zaterdagavond 23 januari de teststraat van de GGD in brand gezet. Die werd daardoor verwoest.

Later werden een 16-jarige jongen en een 20-jarige man aangehouden voor de brandstichting. 

De Jonge noemt explosie krankzinnig

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de aanval met een explosief op een coronateststraat in Bovenkarspel "krankzinnig". Hij heeft gebeld met de GGD "waar iedereen natuurlijk vreselijk is geschrokken", twittert hij.

"Al ruim een jaar leunen we zwaar op de mensen in de frontlinie. En dan dit. Krankzinnig", zegt De Jonge. "Laten we achter de mensen blijven staan die keihard werken om ons uit deze crisis halen."

Verontwaardiging
Lees ook:
Verontwaardiging over rellen Urk, burgemeester schaamt zich