Kwetsbare groepen

SCP: coronacrisis raakt iedereen (maar niet iedereen even hard)

03 maart 2021 05:28 Aangepast: 03 maart 2021 05:32
Ter illustratie. Beeld © ANP

Een jaar na het begin van de coronacrisis hebben veel Nederlanders nog altijd een hoge kwaliteit van leven. Maar hoewel iedereen wordt geraakt door de crisis, zijn de gevolgen voor bepaalde groepen veel ingrijpender dan voor anderen. Jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, zelfstandigen en laagopgeleiden hebben het momenteel het zwaarst te verduren.

Dat is de conclusie van 'Een jaar corona', een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Met die vuistdikke publicatie blikt het planbureau terug op de sociale, maatschappelijke en economische gevolgen van de coronacrisis.

Verschillen worden groter

Het planbureau constateert dat de verschillen tussen groepen steeds groter worden. Jongeren die nauwelijks sociale contacten hebben, laagopgeleiden die hun baan kwijtraken en kwetsbare kinderen die leerachterstanden oplopen door thuisonderwijs zijn enkele groepen die veel last hebben van corona.

Dat kan er voor zorgen dat de kwaliteit van leven voor deze groepen vermindert. Volgens het SCP legt de coronacrisis zo kwetsbaarheden in onze samenleving bloot die al veel langer speelden. Een van de problemen die wordt uitvergroot door de coronacrisis is de flexibele arbeidsmarkt, stelt het planbureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM: draagvlak voor gedragsregels is afgenomen

Door de steunpakketten die door de overheid in het leven heeft geroepen, is de economische klap voor de meeste Nederlanders tot nu toe beperkt gebleven.

Maar in de toekomst kunnen de gevolgen groot zijn, bijvoorbeeld doordat kinderen van ouders met een lage sociaaleconomische status later minder kansen op de arbeidsmarkt hebben. Dat zou kunnen komen door een lager opleidingsniveau als gevolg van het thuisonderwijs.

Jongvolwassenen

Ook jongvolwassenen zijn momenteel kwetsbaar, omdat relatief veel van hen hun baan zijn verloren. De werkloosheid onder jongvolwassenen steeg daardoor flink. Jongeren zijn ook hard geraakt omdat er minder contactmogelijkheden zijn. Voor jongeren zijn contacten belangrijk voor de ontwikkeling van hun identiteit. Ook het psychisch welbevinden is onder hen sterker gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwanger, brand of ziek: daar gaat je coronasteun

Het SCP pleit voor een bredere aanpak van de crisis, om deze problemen tegen te gaan. 

Wrijving

In een interview in het AD waarschuwt SCP-directeur Kim Putters daarnaast dat de aanhoudende crisis voor wrijving zorgt in de samenleving.

"Een crisis wordt altijd lastiger naarmate die langer duurt. Deze crisis overviel ons in eerste instantie allemaal. We stonden daarom achter elkaar en de overheid. Want corona was de schuld van niemand", legt Putters uit. Maar inmiddels nemen sommige mensen het niet meer zo nauw met de regels, zegt hij. "En dat gaan anderen hen weer kwalijk nemen. Zo ontstaat wrijving."

Stigmatisering

"Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu.Zo waren in het begin Aziatische mensen de klos vanwege het 'Chinese virus', daarna waren de ouderen zogenaamd de oorzaak dat jongeren moesten lijden en toen kregen de jongeren de schuld omdat ze coronafeestjes hielden", legt Putters uit. 

"Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet."

Bekijk ook: Pien (13) is wel klaar met online lessen volgen

De 13-jarige Pien is net als tienduizenden andere scholieren helemaal klaar met online lessen volgen. De leerlingen gaan van scherm naar scherm, zien hun klasgenoten amper in het echt en vervelen zich te pletter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore