Gevangenisstraffen

Meer dan zestig mensen voor de rechter na rellen Museumplein

02 maart 2021 18:59 Aangepast: 02 maart 2021 19:00
Het ging twee zondagen op rij mis op het Amsterdamse Museumplein. Beeld © ANP

Meer dan zestig verdachten van de rellen op het Museumplein in Amsterdam zijn door het Openbaar Ministerie opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Demonstraties tegen de coronamaatregelen op het plein liepen in januari helemaal uit de hand.

Van de veertig meerderjarige mannen die inmiddels voor de rechter hebben gestaan, zijn er 31 veroordeeld. De meesten kregen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een paar weken. De verdachten staan terecht op verdenking van openlijke geweldpleging en het negeren van een bevel van de politie.

Twintigers en dertigers

Het zijn mannen van tussen de 18 en 71 jaar, maar volgens het OM zijn het vooral twintigers en dertigers. Veertien van hen wonen in Amsterdam, de anderen komen uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Friesland, Drenthe, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME grijpt in bij demonstratie Museumplein Amsterdam

Op het Amsterdamse Museumplein werd twee zondagen op rij een demonstratie georganiseerd die rustig begon, maar uitliep op rellen toen het te druk werd en de politie besloot dat iedereen het plein moest verlaten. Beide keren was de demonstratie op die plek vooraf door de rechter verboden.

Bekijk ook: Enorme politiemacht veegt demonstranten van Museumplein

Waterkanonnen, ME en politie te paard. Amsterdam greep hard inbij een demonstratie op het Museumplein

Een 22-jarige man uit Purmerend stond de afgelopen periode tweemaal voor de rechter, eerst op verdenking van openlijke geweldpleging op 17 januari, later voor hetzelfde feit op 24 januari. Hij is bij elkaar opgeteld veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Politiepaard geslagen

Vandaag stonden opnieuw drie verdachten voor de rechtbank en op woensdag staan er vijf in het beklaagdenbankje. Donderdag staat de man terecht die ervan verdacht wordt met een ploertendoder een politiepaard te hebben geslagen. Die zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld, het gaat om een inleidende zitting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevallen politiepaard krijgt extra rustdag: 'Vroeger was er respect voor dieren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore