Hartsvriendinnen

Veel te jong om te sterven: Isabelle en Veerle (8) verongelukten in Coevorden

02 maart 2021 21:19 Aangepast: 02 maart 2021 23:14
Isabelle (foto door familie gegeven)

Isabelle was met haar hartsvriendinnetje Veerle heitje voor een karweitje aan het doen. Toen ze vorige week de weg overstaken in het Drentse Coevorden, werden ze gegrepen door een auto. De meisjes overleefden het niet. Ze werden 8 jaar. "Laten we allemaal omkijken naar onze kinderen en koesteren wat je hebt", is wat de ouders van Isabelle willen uitdragen.

Te jong, veel te jong om te sterven, zegt Joël Schonewille.

Hij en zijn vrouw Tessa zijn bevriend met de ouders van Isabelle. Die hebben hem gevraagd om als woordvoerder op te treden na het plotselinge overlijden van hun dochter. "Haar vader belde me toen het was gebeurd. De grond zakt onder je voeten weg. Je gelooft het gewoon niet", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Vrolijk meisje

Joël zoekt naar woorden. Een brok in zijn keel. "We hebben zelf ook twee dochters... dit is waar alle ouders bang voor zijn. Je gunt dit je ergste vijand niet. Het is zo'n hecht gezin, zulke lieve mensen." Isabelle kwam regelmatig bij Joëls gezin over de vloer. "Zo'n vrolijk en lief meisje. Pienter, liefdevol, behulpzaam, heel creatief. Zo jong."

Ze speelde met haar zusje in de buurt van het huis van haar vriendinnetje Veerle. Volgens ooggetuigen vergaten de meisjes naar links te kijken toen ze wilden oversteken om naar een huis aan de overkant te lopen. Ze werden geschept door een auto. Isabelles zusje liep er vlak achter en zag alles gebeuren.

Isabelle en Veerle overleden ter plaatse. "Een noodlottig ongeluk", zegt Joël. Dat kwam gisteren ook in de uitvaart van Isabelle naar voren. Dat het ook voor de automobiliste vreselijk is. "Het heeft geen zin om boos op haar te zijn. Niemand heeft dit gewild."

De uitvaart van Isabelle (foto Dylan de Lange / RTV Drenthe) De uitvaart van Isabelle (foto Dylan de Lange / RTV Drenthe)

Waar de familie van Veerle behalve de naam van het meisje verder niets naar buiten wil brengen, vinden de ouders van Isabelle het juist prettig als hier het verhaal van hun dochtertje wordt verteld. Joël: "Het is fijn dat media en anderen daar met alle respect mee omgaan. Want er is al genoeg verdriet en iedereen gaat daar op een andere manier mee om."

Lieve berichtjes

In Schoonebeek en Coevorden, waar Isabelle en Veerle vandaan kwamen, heeft het overlijden van de meisjes enorme impact, vertelt Joël. "In heel wat huiskamers is dit als een bom ingeslagen. Iedereen praat erover. Isabelles ouders kregen heel veel lieve berichtjes, ook van mensen die hen helemaal niet kenden. Het is fijn om zoveel warmte te voelen."

Honderden mensen namen gisteren afscheid van Isabelle, schrijft RTV Drenthe in een verslag op de website. "Vanaf haar woning werd ze in een kist op een wagen voortgetrokken door paarden. Ze liepen het rondje dat Isabelle altijd fietste in de buurt, op weg naar haar vriendinnetjes", schrijft de regionale zender, die er met toestemming van de ouders deze beelden bij maakte:

Familie, vrienden, kinderen van de school van Isabelle en vele kennissen vormden een erehaag, waar de paard en wagen met bloemen doorheen reed. "We hebben stoepkrijt neergelegd voor de kinderen, zodat ze een berichtje op de weg konden schrijven", zegt Joël.

Ook hij en zijn vrouw moesten hun dochters (3 en 5 jaar) vertellen over het ongeluk. "Die van 5 kon niet stoppen met huilen. De kinderen in de buurt speelden altijd samen. Ze zullen het een plekje moeten geven."

Foto Dylan de Lange / RTV Drenthe Foto Dylan de Lange / RTV Drenthe

Het was heel belangrijk dat het afscheid warm zou zijn. Een mooie herinnering. Joël vertelt dat iedereen zich daar enorm voor inzette. "De burgemeester was heel hulpvaardig, er waren mensen geregeld die het verkeer regelden, de politie was er, zelfs mensen die catering deden. En we hebben alles vastgelegd, zodat de ouders het later nog eens rustig terug kunnen kijken."

Joël zegt dat de ouders van Isabelle zelfs in deze zware tijd de boodschap uitdragen dat het leven verder gaat. "Ze moeten wel, ook voor hun andere kinderen. Ze willen duidelijk maken dat we barmhartig naar elkaar moeten zijn, ook in deze coronatijd. Kijk naar elkaar om, koester wat je hebt, want het kan ineens afgelopen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore