Ga naar de inhoud
Testbereidheid

RIVM: draagvlak voor gedragsregels is afgenomen

Een medewerker van een teststraat neemt een coronatest af. Beeld © ANP

Uit het laatste gedragsonderzoek door het RIVM blijkt dat slechts 35 procent van de Nederlanders zich laat testen op corona bij klachten.

Begin dit jaar gaf nog 50 procent aan dat te doen bij klachten die op corona kunnen wijzen. Volgens het RIVM is mogelijk de sneeuw en de gladheid in de week van het onderzoek de verklaring voor de lage testbereidheid.

Ook denken veel mensen dat ze toch geen corona hebben of dat het überhaupt niet hebben kunnen oplopen. Een andere mogelijke reden is de onzekerheid over de veiligheid van data, nadat RTL Nieuws een datalek bij de GGD aantoonde.

Terugval 

"We verwachten dat de testbereidheid zich weer zal herstellen. Al kunnen we dat nu nog niet met zekerheid zeggen. Dat kan pas bij de volgende meting over drie weken", zegt gedragswetenschapper Mariken Leurs van het RIVM.

Mensen lijken de dreiging van het virus wat minder ernstig te ervaren, zegt Leurs. "In december was het aantal tests hoog. Waarschijnlijk vanwege familiebezoek. Dit kan een terugval zijn na die piek."

RIVM:
Lees ook:
RIVM: vooruitzichten niet goed, maar effecten vaccineren worden (langzaam) zichtbaar

Gevolgd door meerderheid

Het gedragsonderzoek vond plaats tussen 16 en 22 februari. Deelnemers werd gevraagd naar naleving van en het draagvlak voor de gedragsregels vanwege de coronapandemie. Hoewel de meeste gedragsregels door een meerderheid van de mensen wordt nageleefd, wordt het ook duidelijk dat het naleven van andere coronaregels daalde.

Zo daalde het naleven van het maximumaantal bezoekers thuis van 79,6 naar 76,5 procent. Ook het respecteren van de avondklok daalde in de week van het gedragsonderzoek van 94,1 naar 90,7 procent.

Handenwassen

Het vele handenwassen is de maatregel die het minst wordt nageleefd. Dat was begin januari 33 procent en was bij de laatste meting 31 procent.

 

Illegale
Lees ook:
Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Voor negen van de elf gedragsregels is het draagvlak onder de bevolking significant afgenomen. Twee gedragsregels laten een daling zien van meer dan 8 procentpunt. Het draagvlak voor maximaal 1 persoon per dag op bezoek krijgen was relatief laag (52,6 procent). Dat is verder gedaald naar 44,3 procent. Draagvlak voor de avondklok is gedaald van 75,6 procent naar 67,4 procent.