Ga naar de inhoud
31.984 positieve testen

RIVM: vooruitzichten niet goed, maar effecten vaccineren worden (langzaam) zichtbaar

Afname van een coronatest in Amersfoort. Beeld © Robin Utrecht

Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week verder gestegen. Het RIVM noemt 'het vooruitzicht nog niet goed', toch is er ook goed nieuws: het aantal besmettingen onder 70-plussers nam licht af, net als de besmettingen in verzorgingshuizen. Dat wijst erop dat de effecten van het vaccineren zichtbaar worden.

In bijna alle leeftijdscategoriën steeg het aantal besmettingen, behalve bij de 70-plussers. Daar nam het aantal besmettingen licht af, van 130,94 besmettingen per 100.000 mensen naar 125,02 besmettingen. Natuurlijk zijn nog niet alle 70-plussers gevaccineerd, maar het RIVM neemt alle 70-plussers mee als één leeftijdscategorie.

Ook in verzorgingshuizen nam het aantal nieuwe besmettingen af. Dit wijst er volgens het RIVM op dat de eerste effecten van het vaccineren zichtbaar worden. 

Meer positieve testen

In totaal zijn er in de afgelopen week 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari, en een toename van 7 procent ten opzichte van vorige week, toen meldde het RIVM nog 29.977 nieuwe positieve testen per week.

De afgelopen maand schommelde het aantal positieve testen tussen de 24.000 en bijna 30.000 per week. Het is lastig om de besmettingscijfers met elkaar te vergelijken omdat er in de afgelopen weken storingen waren, en dat testlocaties een paar keer gesloten werden vanwege het barre winterweer. 

Stijging R-getal

Het gecombineerde reproductiegetal (het gemiddelde r-getal voor de verschillende coronavarianten) steeg op 12 februari naar 1,14. Dat betekent dat op dat moment 100 mensen met coronavirus samen 114 andere mensen besmetten. Omdat het RIVM geen betrouwbaar actueel cijfer kan bepalen, is het 'nieuwe' getal gebaseerd op de situatie van 12 februari.

De 'oude' varianten van het coronavirus verspreiden zich minder snel dan de mutaties die voor het eerst werden ontdekt in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Voor de Britse variant heeft het RIVM het reproductiecijfer op 1,26 vastgesteld. Dat was 1,14.

Voor het eerst hebben de onderzoekers van het instituut ook een schatting gemaakt voor de Zuid-Afrikaanse variant. Die komt nog niet veel voor in Nederland, maar heeft een geschat reproductiegetal van 1,37.

Meer (hooikoorts)klachten, meer testen

In de laatste zeven dagen werden 20 procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Mogelijk is dit ook te verklaren door de start van het hooikoortsseizoen.

Hooikoorts
Lees ook:
Hooikoorts en corona, wat is het verschil?

Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald, van 9,8 procent tot 8,9 procent.

Ziekenhuisopnames

Het aantal opnames voor covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 opnames ongeveer hetzelfde met de week ervoor.

Op de intensive cares werden afgelopen kalenderweek 224 mensen met Covid-19 opgenomen, dat zijn er iets minder dan de weken daarvoor.

Coronacijfers:
Lees ook:
Coronacijfers: wat ze ons wel, maar ook niet zeggen

Bekijk ook: 1 jaar corona in Nederland: wat is er allemaal gebeurd?

06:38