Na waarschuwing burgemeester

Winkels Klazienaveen moeten weer dicht na protest tegen coronamaatregelen

02 maart 2021 10:36 Aangepast: 02 maart 2021 12:42
Winkelend publiek in het Drentse Klazienaveen. Beeld © ANP

Enkele tientallen winkeliers die in het Drentse Klazienaveen vanochtend hun winkels hadden geopend, sluiten hun deuren weer na een waarschuwing van de gemeente. Voorzitter Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum kreeg een bericht van een medewerker van de burgemeester met de mededeling 'dicht die toko's'.

Onder andere modewinkels, een sportwinkel en de lokale Bruna deden om 09.00 uur de deuren open uit protest tegen het coronabeleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkeliers slepen staat voor de rechter en eisen heropening

Boetes uitdelen

Rond 10.00 uur kregen de ondernemers een bericht van de burgemeester dat hun zaken dicht moesten. Als ze dat niet doen, zou er worden gehandhaafd. Boetes kunnen oplopen tot 4000 euro. Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld.

"We hebben begrip voor het standpunt van de winkeliers", laat een woordvoerder van burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen weten. "We begrijpen dat zij iets bedenken om aandacht te vragen voor hun situatie. Maar we kunnen niet anders dan handhaven."

Een winkelier in Klazienaveen. Een winkelier in Klazienaveen.

Ondanks de korte duur is franchiseondernemer Harry Omlo van boekenketen Bruna tevreden over de actie. "We wilden een statement maken en dat is gelukt. Mijn schappen liggen nog vol met onverkochte kerstedities van tijdschriften. Er moet nu echt iets gebeuren. We hoeven ook echt geen revolutie. Wat ons betreft is de politiek nu aan zet."

Meer tijd krijgen

Van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum: "Ik had gehoopt dat we nog wat meer tijd zouden krijgen vandaag. Maar de strijdvaardigheid die is er. Ons punt is gemaakt. Ik ben trots op wat we teweeg hebben gebracht als klein dorpje Klazienaveen."

Inwoner Ritze Venema steunde de winkeliers 'voor honderd procent'. Met zijn twee honden stond hij voor een modezaak te wachten op zijn winkelende vrouw. "Ze shopt niet graag online. Ze wil kleding kunnen passen en uitproberen." Andrea Venema is weliswaar niet geslaagd, toch vond ze het heerlijk weer even tussen de broeken en truien te kunnen neuzen. "Maar we deden het vooral om de winkeliers te steunen."

De burgemeester had eerder al aangekondigd te handhaven, aangezien het nu nog verboden is om alle winkels onbeperkt te heropenen.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore