Tweede Kamerverkiezingen

Ruim 2,4 miljoen 70-plussers mogen straks per brief stemmen

02 maart 2021 03:17 Aangepast: 02 maart 2021 05:59
Ter illustratie. Beeld © ANP

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen over twee weken mogen naar schatting 13,2 miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen. Ruim 2,4 miljoen van hen zijn 70-plussers, die per brief mogen stemmen vanwege de coronacrisis.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo'n 30 procent van de 70-plussers denkt per brief te gaan stemmen.

Briefstemmen

Vorige maand spande de Partij voor de Dieren een kort geding aan in de hoop ook andere kwetsbare groepen per post te laten stemmen. De rechter ging daar niet in mee. De landsadvocaat had eerder al gezegd dat het 'praktisch niet uitvoerbaar' is om het briefstemmen flink uit te breiden voor de komende verkiezingen.

"Het produceren en versturen van 2,4 miljoen briefstembescheiden voor iedereen van 70 jaar en ouder is al een zeer majeure operatie die net uitvoerbaar is binnen de beschikbare tijd", zei de landsadvocaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL vraagt 2 ton om stemmen per brief mogelijk te maken

Relatief wonen de meeste 70-plussers in de gemeente Laren. 32 procent van de inwoners is er ouder dan 70 en mag dus per post stemmen. In Utrecht en Urk wonen relatief de minste 70-plussers.

Jongeren

Tijdens de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, mochten 12,9 miljoen mensen hun stem uitbrengen.

Er zijn sindsdien 883.000 jongeren de stemgerechtigde leeftijd van 18 gepasseerd. Zo'n 810.000 jongeren mogen voor het eerst voor een Tweede Kamerverkiezing een vakje rood kleuren. De overige bijna 73.000 jongeren (8,3 procent) zijn niet kiesgerechtigd, omdat zij niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken.

Vanuit buitenland

Bijna 93 procent van de Nederlanders ouder dan 18 heeft stemrecht, omdat zij de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen, mogen stemmen, maar die zijn in deze berekening van het CBS niet meegenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: stemmen per post alleen mogelijk voor 70-plussers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore