Uitbraak Valencia

Paardenwedstrijden van de baan door dodelijk virus: 'Bijzonder moeilijk besluit'

02 maart 2021 00:18 Aangepast: 02 maart 2021 07:23
Ter illustratie. Beeld © ANP

Vrijwel alle paardenwedstrijden die voor de komende maand gepland staan, worden geannuleerd. Dat heeft de internationale paardensportfederatie FEI per direct besloten. De reden? Het dodelijke rhinopneumonie-virus dat rondwaart in Valencia.

Alle internationale paardensportwedstrijden tot 28 maart worden geschrapt in zeker tien Europese landen, waaronder Nederland. Dat betekent ook dat het topevenement Dutch Masters, dat volgende week zou beginnen in Brabant, niet door kan gaan.

'Ten koste van alles voorkomen'

De FEI noemt het besluit om alle wedstrijden te annuleren 'bijzonder moeilijk'. Gisteren sprak de organisatie al van de 'heftigste uitbraak' in tientallen jaren. Het virus zou zijn uitgebroken in Valencia, waar inmiddels vier paarden zijn overleden aan het virus. 84 paarden vertonen ziekteverschijnselen en elf worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paardenwereld kampt met 'heftigste virusuitbraak in tientallen jaren'

Het probleem waar de FEI mee worstelt is dat niet alleen Spanje is getroffen, maar er ook uitbraken zijn in Frankrijk, België en Duitsland. "We kunnen geen risico lopen", zegt secretaris-generaal Sabrina Ibáñez van de FEI. "Het rhinopneumonie-virus is bijzonder agressief."

'Hele vervelende situatie'

"Vanaf het moment dat we hoorden van de uitbraak staan we in contact met de betreffende ruiters en de overkoepelende internationale organisaties", vertelde Iris Boelhouwer, technisch directeur van de paardensportbond KNHS, gisteren.

"Het is voor alle betrokkenen een hele vervelende situatie. Prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat alle paarden gezond in Nederland komen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen."

Vaccinatie

Alleen evenementen die meerdere weken duren mogen nog wel doorgaan, heeft de FEI besloten. Zo moet voorkomen worden dat veel paarden tegelijk verplaatst worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodelijk paardenvirus teistert manege Lelystad: 'Het is echt eng'

Een woordvoerder van de Nederlandse federatie KNHS spreekt van een 'zeer besmettelijk' virus. "Het virus kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben."

De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen 100 procent zekerheid.

Tweede afgelasting

Voor de Dutch Masters betekende het de tweede opeenvolgende afgelasting. Vorig seizoen werd het evenement in de Brabanthallen op het laatste moment geannuleerd wegens de uitbraak van het coronavirus. Nu zouden de wedstrijden zonder publiek worden gehouden.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore