Rhinopneumonie-virus

Paardenwereld kampt met 'heftigste virusuitbraak in tientallen jaren'

01 maart 2021 18:07 Aangepast: 01 maart 2021 19:15
Amazone Micky Morssinkhof zit in Valencia. Beeld © ANP

Op een paardenconcours in de Spaanse stad Valencia is het zogenoemde rhinopneumonie-virus onder paarden uitgebroken. De internationale paardensportfederatie FEI spreekt van de 'heftigste uitbraak' in tientallen jaren.

Vier paarden zijn inmiddels overleden aan het virus, 84 paarden vertonen ziekteverschijnselen en elf worden behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona. 

De FEI heeft 21 dierenartsen naar het gebied gestuurd om de zieke dieren te helpen en de twee plaatselijke dierenartsen te assisteren. Daarnaast wordt extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gestuurd.

Volgens de FEI is niet alleen Spanje getroffen. Er zijn gerelateerde uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland, meldt de federatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodelijk paardenvirus teistert manege Lelystad: 'Het is echt eng'

Ook Nederland is uitermate alert op de uitbraak. Op het concours waren 25 Nederlandse paarden aanwezig. Dertien paarden staan inmiddels in afzondering in eigen omgeving, twaalf zijn er nog in Spanje.

'Vervelende situatie'

"Vanaf het moment dat we hoorden van de uitbraak staan we in contact met de betreffende ruiters en de overkoepelende internationale organisaties", vertelt Iris Boelhouwer, technisch directeur van de paardensportbond KNHS.

"Het is voor alle betrokkenen een hele vervelende situatie. Prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat alle paarden gezond in Nederland komen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen."

Wat is rhinopneumonie?

Rhinopneumonie komt in drie verschillende vormen voor. De meestvoorkomende vorm is het herpesvirus, waardoor het paard verkouden wordt, koorts kan krijgen en moet hoesten. Ook bestaat de zogeheten abortusvariant, waardoor veulens dood worden geboren.

Daarnaast is er een neurologische vorm. Besmette paarden lopen daardoor als een dronkenman, omdat hun achterbenen verlamd zijn, en sommige kunnen helemaal niet meer staan. De neurologische vorm komt niet heel vaak voor, maar is wel het dodelijkst van de drie.

De KNHS geeft uit privacy-overwegingen geen namen van de betreffende ruiters. Duidelijk is wel dat er geen paarden en ruiters bij zijn betrokken uit het olympisch team van bondscoach Rob Ehrens. Er zijn ook geen paarden en ruiters getroffen die volgende week van start gaan bij het sportevenement Dutch Masters in Den Bosch.

Wedstrijdverbod

Alle 752 paarden die in Valencia zijn of waren, zijn geblokkeerd in het systeem van de internationale federatie FEI. Dat betekent dat ze tot nader order nergens aan de start mogen verschijnen en dat er in ieder geval twee negatieve rhino-testen per paard overhandigd moeten worden voordat ze weer kunnen deelnemen aan een wedstrijd.

De Nederlandse federatie KNHS adviseert 'zeer dringend' om niet met paarden naar concoursen in Spanje te reizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paardenvereniging waarschuwt voor reuzenteek na nieuwe vondst

Volgens een woordvoerster van de KNHS betreft het een zeer besmettelijk virus. "Het virus kent meerdere varianten, de klachten kunnen variëren van milde verkoudheidsklachten tot ernstige neurologische verschijnselen. De neurologische verschijnselen kunnen overlijden tot gevolg hebben."

De meeste paarden zijn tegen de ziekte gevaccineerd, maar dat biedt geen 100 procent zekerheid.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sophie en pony Bella maken benefiettocht om zieke paarden te redden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore