Ga naar de inhoud
'Grote steun'

Boeken van de buurman te koop in de supermarkt: 'Dit zouden meer winkels moeten doen'

"De volledige opbrengst gaat naar Primera Riecker", staat erboven. Beeld © Facebookpagina Plus Postma

In de Plus in Lelystad staat een tafel met een stapel boeken. Ze zijn afkomstig van de Primera, die vanwege de coronamaatregelen gesloten is. Zo hoopt de supermarkt de winkel te kunnen helpen. "Dit is fantastisch."

De stapel boeken valt op, tussen de pasta's en de Knorr-zakjes voor saus, in het gangpad van de Plus in Lelystad. Er staat een bordje bovenop: 'De volledige opbrengst van de boeken gaat naar Primera Riecker'.

Aardig wat klanten 

Tot nu toe is die opbrengst zo'n 1500 euro in een paar weken tijd. "Dat is veel voor boeken", zegt Jan Postma, eigenaar van de Plus, die in hetzelfde winkelcentrum zit als de Primera. "We hebben aardig wat klanten die van de andere kant van de stad komen, speciaal om hier even een boek te kopen. Er komen ook verzoekjes, voor kinderboeken bijvoorbeeld. Die zijn nu aan het assortiment toegevoegd."

Op Twitter, waar de foto van de boekenstapel in de supermarkt viraal gaat, wordt enthousiast gereageerd op de actie. "Hiermee geven ze een signaal af dat ze solidair zijn met andere ondernemers", reageerde iemand. En: "Dit zouden meer supermarkten moeten doen."

'Ik vind het super'

Er werden ook andere voorbeelden genoemd van ondernemers die elkaar helpen. "In onze buurt zit een noten- en kaaswinkel die kaarten verkoopt van de boekhandel verderop, mooi dat ze elkaar helpen!" En: "Bij de Coop hier verkopen ze ook artikelen van plaatselijke ondernemers, ik vind het super!"

Of: "Bij onze plaatselijke jumbo verkochten ze poffertjes van het pannenkoeken restaurant om de hoek."

Wat zijn de regels? 

Veel winkels, de zogenoemde niet-essentiële winkels, zijn gesloten tijdens deze lockdown. Op de site van de Rijksoverheid staat vermeld dat het voor supermarkten niet is toegestaan om het assortiment verder te verbreden. Dat betekent dat een supermarkt bijvoorbeeld niet ineens kleren van de Wibra of de Zeeman mag gaan verkopen, of make-upproducten van de Hema. 

Supermarkteigenaar Jan Postma is zich daarvan bewust. Maar, zo stelt hij: hij doet niet aan assortimentsverbreding, omdat hij altijd al boeken en tijdschriften verkocht. "We verkopen geen nieuw product. Er is niet veel mogelijk om andere ondernemers te helpen, maar dit kan wel." 

Of hij op die manier niet juist besmettingen in de hand werkt, door meer mensen naar zijn winkel te trekken? Postma weet eigenlijk zeker van niet. "We houden ons goed aan de regels, het personeel wijst klanten erop als ze dat niet doen. En het is niet zo dat hier rijen voor de deur staan vanwege die boeken."

Steuntje in de rug

De medewerkers van de Primera Riecker, die een stukje verderop in hetzelfde winkelcentrum zit, zijn heel blij met de actie. "Dit is fantastisch", zegt eigenaar Ronald Riecker. "Dit was wat we nodig hadden."

Hij geeft toe dat hij heel wat slapeloze nachten heeft gehad, de afgelopen maanden, en nog steeds. "Ik maak me zorgen", zegt hij, "ik heb zes Primera's, en allemaal personeel, en we mogen geen klanten ontvangen. Dat is frustrerend, en ook financieel een flinke domper."

Dan zijn alle kleine beetje mooi meegenomen. "Vorige week hebben we de tafel weer helemaal opnieuw moeten vullen."

Het is misschien niet dé manier om al zijn zaken overeind te houden, maar het is volgens Riecker wel een grote mentale steun. "De personeelsleden hebben zo weer iets omhanden, we vlogen zo onderhand tegen de muren en het plafond van verveling. Dus ik hoop dat de Plus hiermee door blijft gaan."

Waarop Jan Postma van de Plus antwoordt: "Ik kan de ruimte missen, dus ik doe het graag."

Bekijk ook: Tim wil zijn cadeauwinkel volledig open.

01:15
"Veiliger dan meeste supermarkten."