Autoriteit Persoonsgegevens

Explosieve toename datadiefstal: 'Mensen raken al hun spaargeld kwijt'

01 maart 2021 08:00 Aangepast: 01 maart 2021 13:03

Het aantal meldingen van hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens, is vorig jaar met 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

De Autoriteit Persoonsgevens (AP) ontving in 2020 1173 meldingen van datalekken, waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te stelen. Het is voor het tweede jaar op rij dat er een stijging is, in 2019 was er een toename van 25 procent.

Spaargeld kwijt

"Veel mensen worden persoonlijk getroffen wanneer criminelen erin slagen hun persoonsgegevens te stelen", zegt voorzitter Aleid Wolfsen.

"Criminelen gebruiken de gestolen gegevens namelijk voor identiteitsfraude en om spam- en phishingaanvallen uit te voeren. De schade van dergelijke oplichting kan zodanig oplopen dat mensen echt in de problemen komen en al hun spaargeld kwijtraken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Cybercriminelen spelen in op lockdown: sterke stijging phishing met pakketjes

Geraffineerd

Ook merkt de AP dat criminele hackers zeer geraffineerd te werk gaan. Ze hebben vooral organisaties die veel persoonsgegevens verwerken in het vizier, en zijn steeds vaker langere tijd in een netwerk van een organisatie aanwezig voordat ze toeslaan.

Ze proberen om meer bevoegdheden te krijgen, bijvoorbeeld door systeembeheerdersrechten te verwerven, waarna persoonsgegevens worden gestolen of een ransomware-aanval wordt uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie waarschuwt: grote toename oplichting via WhatsApp

Wachtwoorden

Naar schatting zijn in 2020 de gegevens van 600.000 tot 2 miljoen personen gestolen bij een organisaties waarbij slechts één wachtwoord nodig is om in te loggen.

"Mensen vertrouwen hun persoonsgegevens toe aan organisaties, ervan uitgaande dat zij er zorgvuldig mee omgaan. Helaas is dat niet altijd het geval en had groot leed gemakkelijk voorkomen kunnen worden met goede beveiliging", waarschuwt Wolfsen.

De belangrijkste stappen om accounts te beveiligen, zijn het aanzetten van tweestapsverificatie en het kiezen van een goed uniek wachtwoord. AP vindt vooral die eerste belangrijk. Want dan heb je niet alleen een wachtwoord nodig om in te loggen, maar ook een eenmalige code die je via een special app krijgt of bijvoorbeeld per mail of sms. 

Dat had de impact van veel van die datalekken kunnen beperken of zelf voorkomen, zegt AP. 

Tech-expert Daniël Verlaan laat je zien hoe je een goed wachtwoord kiest:

Je wordt gehackt en al je persoonlijke informatie ligt op straat: mij zal het niet overkomen, denk je misschien. Maar als je een zwak wachtwoord gebruikt en ook nog eens overal hetzelfde wachtwoord hebt, loop je wel degelijk risico.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore