Ga naar de inhoud
Vooral jongeren

Aantal mensen in de bijstand neemt voor het eerst sinds 2016 fors toe

Er zijn vooral fors meer jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontvangt is vorig jaar gestegen tot 429.000. Dat is ruim drie procent meer dan een jaar eerder. De laatste keer dat het aantal mensen in de bijstand steeg was in 2016.

In het eerste kwartaal van vorig jaar daalde het aantal ontvangers van een bijstandsuitkering nog, maar in de drie kwartalen die volgden liep het aantal mensen in de bijstand fors op.

14.000 meer uitkeringen

Al met al ontvangen zo'n 14.000 meer mensen dan een jaar eerder momenteel een bijstandsuitkering. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo
Lees ook:
Zo is het om in de bijstand te leven: 'Ik moet álles verantwoorden'

Het CBS keek alleen naar de bijstandsuitkering. Andere uitkeringen, die de gevolgen van de coronacrisis opvangen, zoals de Tozo-regeling, zijn niet meegerekend.

Jongeren de klos

Opvallend veel nieuwe bijstandontvangers zijn jongeren tot 27 jaar. Het aantal jongeren in de bijstand liep vorig jaar op met 4000. Dat is een stijging van 12 procent.

"Ik vermoed dat bij de jongeren wel een corona-effect te zien is", zei econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS er eerder al over. "Vooral jongeren zijn vanwege corona hun baan kwijtgeraakt. Of ze begonnen op de arbeidsmarkt en konden geen baan vinden."

Migratieachtergrond

Ook het aantal bijstandsontvangers met een migratieachtergrond nam vorig jaar naar verhouding meer toe dan het aantal ontvangers met een Nederlandse achtergrond.

Wijdemeren
Lees ook:
Wijdemeren blijft bij 'boodschappenboete': 'Vrouw in bijstand had auto én motor'