Kappers weer open

Kapper Marco knipt Rutte al 15 jaar: 'Hij heeft volgende week een afspraak'

28 februari 2021 21:34 Aangepast: 04 maart 2021 15:20
Rutte in het RTL tv-debat

Vanaf woensdag mogen de kappers weer hun deuren openen, onder strikte voorwaarden. En dat is ook goed nieuws voor premier Rutte zelf. "Hij heeft al een afspraak staan, volgende week zaterdag", zegt zijn kapper.

Marco Rimmelzwaan uit Leidschendam is al 15 jaar lang de kapper van Mark Rutte. Afgelopen oktober ging hij nog met hem op de foto (zie hierboven), nadat zijn zaak na een grondige verbouwing weer open was gegaan.

De 'coupe premier' is voor hem niet al te lastig: "Mark wil altijd hetzelfde, hij houdt niet van verandering", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'De telefoon staat roodgloeiend', stormloop op kappers door naderende opening

Kapper Marco werd afgelopen week verrast door een telefoontje van Radio 538, waarbij de vraag werd gesteld of Rutte al een afspraak had gemaakt nu het erop lijkt dat de kappers weer open mogen. "Die komt volgende week zaterdag", verklapte Marco. "Hij is al sinds zaterdag 13 december niet meer geweest."

Secretaresse maakt afspraak

Volgens de kapper werd in de uitzending ten onrechte de suggestie gewekt dat Rutte zelf een afspraak heeft gepland. En dat hij dus al vooruitloopt op wat er nog bekend moet worden; namelijk dat de kappers weer opengaan.

"Dat is niet zo, deze afspraak stond al", zegt hij. "Zijn secretaresse maakt de afspraken, ze plant altijd vooruit. Het is dus niet zo dat Rutte voorrang krijgt, hij moet gewoon achter in de rij aansluiten."

Begin februari bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer ook dat politici snakken naar de heropening van kapsalons, zo is hieronder te zien:

Sinds 15 december zijn de kappers dicht, net als alle andere contactberoepen in Nederland. Want zelfs al is de kans op mogelijke verspreiding klein, het aantal reisbewegingen moet in de strijd tegen corona zo ver mogelijk naar beneden. Het advies van de overheid is nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis.

En dat na 2,5 maand de schaar weer mag worden opgepakt, is een hele opluchting. "Je hoopt zo dat je weer kunt werken, iedereen is het zat", zegt Marco.

Steunpakketten

Zelf heeft hij geen personeel in dienst. "Dat is wel een geluk voor mij. Grotere kapsalons zitten echt in de problemen."

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) zegt kappers te blijven 'stutten en steunen' met steunpakketten. Toch blijken veel kappers buiten de boot te vallen. Eerder zei de kappersbranche tegen RTL Nieuws dat 60 procent 'op omvallen' staat.

Ook voor Marco beginnen de weken nu echt te tellen. "Die verzekering is duur, mijn spaarcenten zijn opgevreten."

Shifts?

Maar nu mag de zaak gelukkig weer open, onder voorwaarden. Reserveren is verplicht en er moet een check zijn op klachten. Ook moeten mondkapjes gedragen worden en waar mogelijk 1,5 meter afstand gehouden worden.  

Formulieren invullen, mondkapjes, spatschermen, klanten buiten laten wachten... dat soort dingen moest na de eerste lockdown ook allemaal. "Misschien moeten we wel in shifts werken, één van 7.00 tot 14.00 uur, en van 14.00 tot 22.00 uur, om zo min mogelijk klanten tegelijkertijd in de zaak te hebben. Of dat je één klant per 10 vierkante meter mag hebben. We zien het allemaal wel, we horen het vanzelf", zegt hij nuchter.

Rutte in oktober bij de heropening van de zaak van Marco (links).  Foto: Scholtes Fotografie in Leidschendam Rutte in oktober bij de heropening van de zaak van Marco (links). Foto: Scholtes Fotografie in Leidschendam

Marco kijkt er weer naar uit, ook om de premier weer in zijn stoel te zien. "Hij is kind aan huis hier. Je kunt lekker met 'm lachen", vertelt Marco. "We voeren verder normale gesprekken over sport, vakanties."

En als het over politiek gaat? "Dat wordt vaak met een grapje afgedaan. Logisch, hij is hier ook voor zijn ontspanning."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kappers heel blij met Duits onderzoek: kans op coronabesmetting lijkt laag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore