Tweede kwartaal

Snelle levering Janssen-vaccin in VS, Nederland moet nog even wachten

28 februari 2021 13:38 Aangepast: 28 februari 2021 16:30
Het kantoor van Janssen in Leiden Beeld © ANP

Nu de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA het Janssen-vaccin heeft goedgekeurd voor gebruik is de levering ervan aan de Verenigde Staten begonnen. De farmaceut kan direct 4 miljoen doses leveren. Nederland zal na goedkeuring door de autoriteiten langer moet wachten op levering.

Eind deze maand zullen naar verwachting 20 miljoen Amerikanen met het Janssen-vaccin zijn ingeënt. Van het vaccin is slechts één dosis voldoende voor bescherming tegen een ernstig ziektebeloop van het coronavirus. 

Nederland krijgt in het tweede kwartaal 3 miljoen dosis van het Janssen-vaccin. Dit vaccin is deels ontwikkeld in Leiden en wordt ook hier geproduceerd. Het Europese medicijnagentschap EMA geeft op 11 maart een advies over het vaccin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenste prik coronavaccin gezet in Nederland: 'En half maart twee miljoen'

Wat is het Janssen-vaccin?

Het Janssen-vaccin borduurt voort op het succes van farmaceut Janssen met het ebolavaccin. Bij het vaccin tegen het coronavirus is gebruik gemaakt van een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus dat de genetische code van Covid-19 bevat. Het lichaam gaat spike-eiwitten aanmaken die de afweer in ons lichaam stimuleren. Bij een toekomstige besmetting met het coronavirus wordt dit virus herkend en opgeruimd. 

Dit vaccin heeft voordelen ten opzichte van andere vaccins. Het hoeft niet bij koude temperaturen te worden bewaard, in tegenstelling tot Pfizer (-80 graden). Het Janssen-vaccin kan worden bewaard bij temperaturen rond de 2 tot 8 graden. Ook is toediening van 1 dosis voldoende. 

Het vaccin is gemiddeld voor 66% effectief. In de VS bleek het nog effectiever: 72%. De kans op een ernstig ziektebeloop neemt zelfs met 85% af en het vaccin biedt vooralsnog 100% bescherming tegen overlijden door het coronavirus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leidse farmaceut Janssen vraagt VS om versnelde goedkeuring

Als het advies positief is, moet de Europese Commissie bepalen of het middel wordt toegelaten op de Europese markt. Daarna volgt nog een advies van de Gezondheidsraad, die kijkt bij welke groepen het Janssen-vaccin het beste kan worden toegediend. 

Niet ten koste van 'onze' vaccins

Dit proces zal naar verwachting enkele dagen in beslag nemen. Zelfs na toelating van het Janssen-vaccin in Europa moeten we nog even geduld hebben. In het contract tussen de farmaceut en de EU staat namelijk dat de eerste leveringen vanaf april worden gedaan. Dat het vaccin eerder wordt toegelaten, brengt daar geen verandering in. 

Hoe het kan dat de Verenigde Staten wel direct na toelating een levering van het Janssen-vaccin krijgen, heeft te maken met de contracten die zijn afgesloten. "Met enerzijds de VS en anderzijds de Europese Commissie. In de contracten zijn afspraken gemaakt over de leveringen", zegt een woordvoerster van Janssen Nederland tegen RTL Nieuws.

Bekijk ook: vaccinatiecampagne had eerder kunnen worden gestart

Het RIVM blikt terug op hoe het vaccineren is begonnen.

Hebben de VS dan beter onderhandeld dan de Europese Commissie? "Alles wat we produceren, leveren we uit. Van oudsher is er een nauwe samenwerking vanuit Johnson & Johnson (het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, red.). Bij eerdere vaccins hebben we ook nauw samengewerkt met de VS en lag een nieuwe samenwerking voor de hand", aldus de woordvoerster.  

Dat de VS het Janssen-vaccin eerder heeft goedgekeurd, gaat volgens het bedrijf niet ten koste van de door Europa bestelde vaccins. 

Levering aan Nederland

Wanneer we precies kunnen beschikken over de eerste doses van het Janssen-vaccin, blijft nog onduidelijk. Of in de eerste week van april al kan worden geleverd, kan de woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. "Wij informeren de Europese Commissie steeds 30 dagen voor de levering over het aantal doses dat geleverd wordt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore