Meer dan miljoen besmettingen

Een jaar besmettingen, doden en nu prikken: dit zijn de cijfers

27 februari 2021 08:27 Aangepast: 27 februari 2021 08:28
Corona in cijfers. Beeld © RTL Nieuws

Het is exact een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in ons land werd gemeld. Dat was toen nog hét nieuws van de dag. Niemand vermoedde toen dat het virus ons zo lang in de greep zou houden. We kijken terug op een jaar corona. Niet met mensen, niet met woorden. Maar met cijfers.

Besmettingen

Iedere dag werd het aantal positieve coronatests gemeld door het RIVM. Het werd een vast moment op de dag. Als we terugkijken op een jaar besmettingscijfers, zijn er in totaal tot vrijdag 26 februari 1.079.122 positieve coronatests gemeld. Dat zegt trouwens niets over het aantal mensen dat daadwerkelijk besmet is geweest met het coronavirus, dat aantal kan veel hoger liggen. 

In het begin van de coronacrisis werd bovendien niet veel getest. Alleen mensen uit een risicogroep en zorgpersoneel kon zich toen laten testen. Later kwam daar onderwijspersoneel bij en ook mensen met contactberoepen. Sinds juni kan iedereen met klachten zich laten testen, en sinds december ook mensen zonder klachten.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Doden

In totaal zijn er in een jaar tijd 15.503 doden geregistreerd door corona. Ook hierbij geldt dat het werkelijke aantal overlijdens hoger zal liggen. Ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsen zijn verplicht om een positieve test te melden, maar dat geldt niet voor een overlijden als gevolg van corona. 

Bij RTL Nieuws schreven we in de serie 'Eerbetoon' portretten van overledenen aan corona. We spraken nabestaanden, vrienden, familieleden. Hier lees je de verhalen.

Bekijk ook: Coronacijfers: wat ze ons wel, maar ook niet zeggen

Het duizelt soms, al die cijfers over corona. In deze video uit november leggen we uit wat het zegt.

Prikken

Gelukkig zijn we in de fase gekomen dat we ook iets terug kunnen doen tegen het virus. Sinds het begin van het jaar worden mensen gevaccineerd. De uitwerking daarvan zal volgens minister Hugo de Jonge niet lang op zich laten wachten. Maar hoe ver zijn we?

In totaal zijn er op dit moment 1.169.302 prikken gezet. Let op: het gaat om prikken. Bij veel van de vaccins zijn twee prikken nodig voordat iemand helemaal beschermd is. Dat is het geval bij alle vaccins die tot nu toe goedgekeurd zijn. 

Dit cijfer is een berekening die het RIVM maakt voor zorginstellingen. Het gaat dus om een schatting, omdat het aantal gezette prikken vaak later wordt doorgegeven. Hier werden de prikken gezet: 

  • GGD'en: 794.070 prikken
  • Ziekenhuizen: 97.551 
  • Zorginstellingen: 241.430
  • Huisartsenpraktijken: 36.251
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kindertelefoon voert vaker gesprekken over huiselijk geweld: 'Zorgwekkend'

Kindertelefoon

Een laatste cijfer dan: belletjes naar de Kindertelefoon. Daar was het onverminderd druk het afgelopen jaar. Ze voerden er 1450 gesprekken per dag, normaal zijn dat er 1100.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore