Ga naar de inhoud
Gehuil uit container

17-jarige ouders aangehouden van achtergelaten baby in afvalcontainer

De politie doet onderzoek bij de ondergrondse afvalcontainer. Beeld © Inter Visual Studio

De politie heeft twee tieners aangehouden na de vondst van een baby in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam. Het gaat om de ouders van de baby, een jongen en een meisje van 17. Ook de moeder van het meisje, de oma van de baby, is aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

Het pasgeboren kindje werd afgelopen zondagavond gevonden, nadat een voorbijganger gehuil uit de container hoorde komen. De baby, een meisje, werd door de brandweer bevrijd uit de container en naar het ziekenhuis gebracht. Zij werd gevonden in een grote plastic tas. Omwonenden reageerden geschokt, zoals te zien is in deze video:

'Ik gooide mijn vuilnis weg, en hoorde ineens een babygeluid'

02:08
"Ik wist gelijk dat het een klein baby'tje was."

De recherche startte direct een uitgebreid onderzoek om erachter te komen wie de baby heeft achtergelaten. In dat onderzoek zijn nu dus drie aanhoudingen verricht. 

Poging tot kindermoord

De verdachten zijn afgelopen woensdag aangehouden. Vandaag zijn de jonge ouders voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris. Ze worden verdacht van een poging tot kindermoord. Ook moeder van het meisje, dus de oma van de baby, werd aangehouden. Haar rol wordt verder onderzocht.

De baby is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en elders ondergebracht, meldt het OM.

'Ze dachten dat hun kindje was overleden'

Gerald Roethof, de advocaat van de 17-jarige jongen, zegt dat niemand in de gaten had dat het meisje zwanger was. "De bevalling heeft plaatsgevonden zonder toezicht van anderen. Beide verdachten zeggen dat het kindje op zeker moment geen teken van leven gaf. Ze dachten dat hun kindje was overleden."

"Ze zijn toen in paniek geraakt en hebben het in hun ogen overleden kindje achtergelaten op de plek waar het is gevonden. Tot hun schrik bleek vervolgens dat het kindje niet was overleden en dat zij een levende baby in de vuilniscontainer hadden gedeponeerd. Zij hebben zichzelf daarom gemeld bij de politie."

De advocaat van het 17-jarige meisje laat aan RTL Nieuws weten dat de zaak 'voor iedereen heel emotioneel is', maar wil er verder niets over zeggen.

Omwonenden
Lees ook:
Omwonenden geschokt door baby in vuilcontainer: 'Maar je weet niet wat er is gebeurd'