Corona-update, stel je vraag

Wat mag nu wel met buiten sporten en wat mag niet?

26 februari 2021 18:39 Aangepast: 26 februari 2021 19:34

De coronaregels rondom buiten sporten worden vanaf 3 maart versoepeld voor mensen tot 27 jaar. Die mogen iets meer dan daarvoor. Toch is er nog veel onduidelijk, vinden Luc en Paul. Want met hoeveel mensen mag je tegelijkertijd sporten en waar?

Het kabinet wil groepsvorming en sociale contacten zo veel mogelijk beperken. Het wil daarnaast ook het aantal reisbewegingen zo laag mogelijk houden.

Daarom mogen volwassenen, ouder dan 27, met maximaal twee personen buiten sporten, exclusief trainer. Met meer mensen mag niet, dus groepslessen zijn niet toegestaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leeftijdsgrens voor samen buiten sporten gaat naar 27 jaar

Sporten in binnenruimtes mogen helemaal niet. Sportscholen zijn dicht en sportwedstrijden zijn verboden.

1,5 meter afstand

Die regels gelden alleen niet voor topsporters en sporters in topcompetities. Zij mogen wel trainen en wedstrijden spelen.

En sporters tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Vanaf 3 maart geldt dat voor sporters tot en met 26 jaar. Oudere sporters moeten wel gewoon 1,5 meter afstand bewaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

26-jarige mag sporten in teamverband, 27-jarige niet: hoe zit dat?

Op dit moment mogen kinderen tot en met 17 jaar buiten wel in grotere teams sporten, of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club. Vanaf 3 maart geldt dat dus ook voor mensen tot 27 jaar.

Bij sportaccommodaties

Publiek is nog steeds niet toegestaan. Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Sporten voor de leeftijdsgroep tot en met 26 jaar mag alleen in de buurt van sportaccommodaties. Daarbij gaat het dus om tennisvelden, voetbal- en hockeyvelden. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het gaat om dezelfde plekken waar eerder sporten tot 18 jaar was toegestaan.

Mocht er twijfel zijn over waar precies mag worden gesport, dan adviseert hij contact op te nemen met de veiligheidsregio. Dat kan je doen via je eigen gemeente.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore