Nederlandse uitvinder

'Denk als een mug': uitvinding van Anne kan talloze kinderlevens redden

26 februari 2021 14:38 Aangepast: 26 februari 2021 14:43
De ventilatiebuis bevat een stof die malariamuggen doodt. Rechts uitvinder Anne Osinga. Beeld © In2Care

Een ventilatiebuis met gif – die ogenschijnlijk simpele uitvinding kan binnenkort duizenden levens redden. De buis helpt namelijk om de verspreiding van malaria te verminderen. Anne Osinga, uitvinder van beroep, werkt al jaren aan het systeem.

"Sinds 2007 ben ik al bezig met deze vinding", zegt Anne tegen RTL Nieuws. "De buis werkt als een soort klamboe." De ventilatiebuizen, die EaveTubes heten, worden aangebracht onder de dakrand van een huis. Er zit een gaasje in met een stof die de malariamuggen doodt.

"Ik moest bedenken wat de beste plek was voor de buis", vertelt Anne. "Mensengeur stijgt op, omdat die warmer is dan de omgeving. Ik dacht als een mug: als ik een mug was, zou ik door die ventilatieopening naar binnen gaan, want daar ruikt het 's avonds fantastisch."

Mug wil alleen bloed

"Het is belangrijk om de malariamug heel snel te doden", zegt de ondernemer uit Wageningen. "Je weet dat een mug maar één ding wil: bloed." Daarom zitten er pesticiden in de buis. "Door een speciale mixmethode zijn die heel licht en fijn. Bovendien wordt het poeder door de muggen aangetrokken. Zo gaan zelfs muggen die resistent zijn voor pesticiden toch dood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlaams echtpaar overleden na beet 'meegereisde' malariamug

In Ivoorkust werden de buizen van Anne de afgelopen jaren getest. Veertig dorpen deden mee aan het onderzoek: in de helft daarvan werden in alle huizen zulke anti-malariabuizen aangebracht.

Twee jaar later bleek in de dorpen mét EaveTubes een stuk minder malaria voor te komen: kinderen hadden 38 procent minder kans om malaria op te lopen.

Dat kan enorme gevolgen hebben: jaarlijks raken honderden miljoenen mensen besmet met de ziekte, die wordt veroorzaakt door een parasiet en wordt overgebracht door muggen. Elk jaar overlijden ruim 400.000 mensen aan malaria, van wie 67 procent jonger is dan vijf.

Frustratie

Het liefst zou Anne zo snel mogelijk de hele wereld voorzien van zijn ventilatiebuizen. Anne: "We weten al langer dat dit goed werkt. Maar om de buizen op grote schaal te kunnen inzetten heb je hulp nodig van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Daar ben ik sinds 2015 mee in gesprek."

De proef in Ivoorkust was onderdeel van het goedkeuringsproces van de WHO. Die organisatie wil nu nóg een onderzoek. Dat kan weer jaren kan duren, en in de tussentijd kunnen er dus alsnog kinderen onnodig overlijden aan malaria. Anne: "Dat is frustrerend".

Anne Osinga met zijn uitvinding Anne Osinga met zijn uitvinding

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore