Ga naar de inhoud
Testlocaties geïnspecteerd

Besmet afval uit coronateststraten geregeld onjuist afgevoerd

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met Covid-19 besmet afval af als bedrijfsafval. Bij GGD-locaties gaat dit ook nog wel eens fout, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport, dat een nieuwe ronde inspecties heeft gedaan.

In december voerde de ILT ook al inspecties uit. Toen bleek dat van de 39 gecontroleerde coronatestlocaties er 22 het afval niet goed verpakten en afvoerden.

Gebruikte wattenstaafjes niet in speciale zakken

De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes werden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet, gaf de inspectie destijds onder meer aan.

Eerste
Lees ook;
Eerste proefevenement succesvol: geen coronabesmettingen

Het onjuist afvoeren van mogelijk besmettelijk afval komt daar nu niet meer voor, blijkt uit herinspecties bij tien eerder bezochte locaties. Uit nieuwe inspecties blijkt dat het wel wat beter gaat, maar soms toch nog fout.

Monstermateriaal tussen de voorstoelen

Van de 35 bezochte commerciële testlocaties voerden 14 het mogelijk met Covid-19 besmette afval af als regulier bedrijfsafval, van de GGD-testlocaties ging dit bij 4 van de 32 nog niet goed.

Verder werden bij 1 GGD-locatie en bij 6 commerciële testlocaties de keel- en neusmonsters niet verpakt en vervoerd volgens de wettelijke regels. Zo ontbrak bijvoorbeeld absorptiemateriaal tussen de verpakkingen. Een keer trof de ILT monstermateriaal in een sealbag tussen de voorstoelen van een voertuig aan.

Floor
Lees ook:
Floor ging 18 keer naar de teststraat: 'Je wordt er tureluurs van'

Kleine en grote overtredingen

Bij commerciële teststraten blijft de ILT extra alert. "Hier worden nog veel grote en kleine overtredingen gemaakt", aldus de inspectie. Een kleine fout is bijvoorbeeld het ontbreken van gevaaretiketten op bulkcontainers of op verpakkingen van het afval.

Er werden geen teststraten stilgelegd nadat overtredingen werden geconstateerd, vanwege de maatschappelijke noodzaak van het testen op corona. De locaties moesten overtredingen wel direct oplossen. 

Bekijk ook: het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16