Ga naar de inhoud
Speciale ventilatiebuis

Nederlandse uitvinding effectief in bestrijden van malaria

Beeld © Getty

Een Nederlandse uitvinding blijkt het risico op malaria bij kinderen flink te kunnen verminderen. Het gaat om een speciale ventilatiebuis voor woningen, met daarin een horrengaas doordrenkt met insecticiden.

Deze EaveTubes, uitgevonden door een bedrijf uit Wageningen, zijn in staat de verspreiding van malaria onder mensen met tientallen procenten te verminderen. De resultaten van een grootschalig onderzoek in Ivoorkust zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad The Lancet.  

Honderdduizenden kinderen

Malaria is in Afrika een van de meest voorkomende doodsoorzaken voor jonge kinderen. Elk jaar overlijden honderdduizenden kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van de ziekte, die door muggen wordt overgebracht.

Resistente
Lees ook:
Resistente malariaparasiet verspreidt zich over Zuidoost-Azië: 'Rampzalige gevolgen'

De ventilatiebuis wordt aangebracht onder de dakrand van een huis, wat voor de rest dicht wordt gemaakt, waardoor de muggen alleen door de buis het huis kunnen binnenkomen. In die buis worden ze blootgesteld aan een enorme hoeveelheid insecticiden, die zelfs dodelijk is voor resistente muggen. Bijkomend voordeel is dat de rest van het huis verschoond blijft van gif.

Het onderzoek naar de effectiviteit van de EaveTubes werd gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation. 

Bron: RTL Nieuws