Ga naar de inhoud
Kort geding tegen Staat

Horeca moet 16 weken wachten op coronasteun: 'Onacceptabel'

Kroegen maken zich klaar om open te gaan. Beeld © ANP

Horecabedrijven die met smart wachten op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), moeten langer op dat geld wachten. De coronasteun zou eigenlijk eind deze maand uitbetaald worden. De Staat heeft Koninklijke Horeca Nederland laten weten dat het overmaken door een systeemwijziging met 16 weken moet worden uitgesteld.

Door het dicht blijven van de cafés en restaurants zitten veel bedrijven in zwaar weer. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant daarom een kort geding aan tegen de Staat. "We willen dat de Staat wordt veroordeeld om zo snel mogelijk de aanvulling op de TVL uit te betalen. Het water staat horecaondernemers aan de lippen."

De belangenvereniging vindt het 'onacceptabel' dat er opnieuw afspraken niet nagekomen worden. "Dit uitstel treft vooral ondernemers in de horeca die als gevolg van de gedwongen sluiting hun omzet in het vierde kwartaal tot 0 gereduceerd hebben gezien."

Groot
Lees ook:
Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

"Het is in een lange reeks de zoveelste klap in je gezicht en je wordt er misselijk van", zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "De telefoon staat bij ons roodgloeiend, horecaondernemers kunnen dit er absoluut niet bij hebben.

2 maart al open

KHN had vandaag nog spoedoverleg met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en minister Bas van 't Wout van hetzelfde departement. Die gesprekken zijn vandaag op niets uitgelopen.

Verschillende ondernemers hebben de afgelopen dagen aangegeven dat ze niet willen wachten op het kabinet en 2 maart hun zaak al open willen gooien. Daarnaast gaan er door het goede weer van de laatste dagen steeds meer stemmen op om de terrassen al neer te zetten.

Ministerie:
Lees ook:
Ministerie: lokale autoriteiten kunnen ingrijpen bij openen terrassen

Ons land zit op dit moment in de derde golf van de coronapandemie. Het RIVM gebruikte die classificatie deze week voor het eerst, nadat het aantal nieuwe besmetting in een week met bijna 20 procent steeg.

'Rimpeling of hoge golf'

"De hoogte van de golf hebben we zelf in de hand. Of het slechts een rimpeling is of een hoge golf wordt, dat moeten we zien", zei Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, eerder tegen RTL Nieuws. De huidige lockdown en avondklok gelden nog tot 15 maart.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.