Ga naar de inhoud
Risico op boete

Ministerie: lokale autoriteiten kunnen ingrijpen bij openen terrassen

Illustratief beeld van horecagelegenheden. Beeld © ANP

Als horecagelegenheden volgende week dinsdag hun terrassen openen, is het aan de lokale autoriteiten om in te grijpen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten na een oproep van actievoerende horeca-ondernemers.

Horecazaken zijn als sinds oktober dicht en daar komt na 2 maart nog geen verandering in, bleek afgelopen dinsdag uit de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

'Lokale autoriteiten gaan over handhaving'

"De regels zijn helder", zegt een woordvoerder van het ministerie, zonder verder op de voorgenomen openingen in te gaan. "De lokale driehoek gaat over de handhaving." Een horecazaak loopt het risico een boete te krijgen van 4000 euro bij het overtreden van de coronaregels.

Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer over een motie van de PVV gestemd, over het openen van de terrassen. Volgens Geert Wilders is 'de kans op besmetting met corona in de buitenlucht nagenoeg nihil'.

Groot
Lees ook:
Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

Een actiegroep uit Brabant, wel lid maar niet opererend onder Koninklijke Horeca Nederland (KHN), kiest voor actie door op te roepen om op 2 maart alle terrassen te openen. In Nederland zijn 244 afdelingen van de KHN, 65 afdelingen ondersteunen deze actie.

"Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land", zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos, die voorzitter is van de Bredase horeca-afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, tegen RTL Nieuws. "Het is genoeg geweest met de regels."

'Bittere noodzaak'

"Daar heb ik alle begrip voor. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen."

Arjan
Lees ook:
Arjan was het zat en gooide zijn terras open: 'Wat hebben we genoten'