Back To Live

Testfestivals razendsnel uitverkocht: 'Eindelijk weer dansen in de zon'

25 februari 2021 13:30 Aangepast: 25 februari 2021 15:14
Tessa (links) en Colette. Beeld © RTL Nieuws

Het ging ouderwets snel: de kaartjes voor testevenementen, waaronder festivals en een concert, waren binnen een paar minuten uitverkocht. Colette (34) wist een kaartje te bemachtigen, Tessa (18) viste achter het net. "Ik baal heel erg, ik had er zoveel zin in!"

Festivalfans en concertgangers hebben er lang op moeten wachten, maar in de eerste twee weekenden van maart kan er eindelijk gedanst worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massale interesse in proeffestivals: al meer dan 63.000 aanmeldingen

Vandaag om 12:00 uur startte de kaartverkoop van de zogeheten Back To Live-evenementen van ID&T en MOJO. De kleinschalige muziekfestivals en een concert zijn onderdeel van het onderzoek van Fieldlab Evenementen. Bij deze proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.

Zin in een feestje

Colette uit Amsterdam heeft wel weer zin in een feestje. "De laatste keer op een festival was Lowlands in 2019." In  2020 werden vrijwel alle festivals afgezegd vanwege corona. "Ik heb gewoon het gevoel alsof we een zomer hebben overgeslagen."

Wat ze het meeste heeft gemist? "Dat je met een dampende menigte aan het dansen en drinken bent met de zon op je bol. Daar kijk ik echt naar uit."

Bubbels en testen

Bij de Back To Live-evenementen moeten bezoekers zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo moeten zij actief meewerken aan diverse onderzoeken en handelingen rondom het event. 

Voor aanvang moet iedereen negatief getest zijn op corona, ook vijf dagen na het event moeten de deelnemers opnieuw getest worden.

Bij de evenementen worden de bezoekers onderverdeeld in 'bubbels'. Per bubbels gelden andere regels qua mondkapjes en vrije bewegingsruimte. Zo hopen de onderzoekers er achter te komen wat het beste werkt.

Op 13 maart is het zover, want Colette is één van de 1500 mensen die tickets heeft weten te scoren voor het Back To Live-dancefestival, op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Daar zijn dan onder anderen Joris Voorn, Colin Benders en Nicky Elisabeth te horen.

Beste outfit

"Ik ben op tijd achter mijn laptop gaan zitten, zodat ik vooraan in de wachtrij stond." En dat hielp, het is gelukt. "Ik heb twee tickets en zit in bubbel 1", vertelt ze. 

Colette gaat samen met een vriendin. "Ik had gehoopt dat we met een grotere groep vriendinnen zouden kunnen gaan, maar die hebben helaas geen kaartje kunnen kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze artiesten van eigen bodem treden op bij proefevenementen

Vroeg pieken

Toch heeft ze er zin in. "Ik trek mijn beste outfit aan en ben tegen die tijd ook weer naar de kapper geweest", lacht ze. 

Het festival begint om 13:00 uur 's middags, en is om 19:00 uur weer afgelopen. "Dat zijn wel aparte tijden, natuurlijk. Maar ik hoop dat het feest gewoon meteen op gang komt. Ik denk ook wel dat dat gaat gebeuren, iedereen heeft er natuurlijk zin in na zo'n lange tijd."

'Al moet ik een astronautenpak aan'

Ook Suzanne had beet: 

"Ik zat met 4 apparaten klaar", vertelt ze. "Ik ben zóóó blij! Het is super dat het gelukt is. Al moet ik in een astraunautenpak, het maakt me niet uit wat ik er allemaal voor moet doen. Ik ben gewoon heel blij dat ik er bij kan zijn."

Tessa had pech

Tessa (18) uit Loenen had minder geluk bij de kaartverkoop. Of eigenlijk gewoon pech. "Mijn twee beste vriendinnen hebben kaartjes weten te scoren voor het popfestival op 14 maart, maar mij is het niet gelukt om een kaartje te kopen."

Toch had ze wel echt haar best gedaan. "Ik zat klaar met drie telefoons en twee laptops." Maar het mocht niet baten. "Ik baal heel erg. Mijn laatste concert was op 2019. Dit evenement gaf echt weer even een beetje hoop."

Verheugd op samenzijn met vriendinnen

Op de line-up van het Back To Live-popfestival staan onder andere Chef’Special, Maan, Jett Rebel en Bilal Wahib. "Super leuk, natuurlijk. Maar eigenlijk had ik me het meeste verheugd op het samenzijn met mijn vriendinnen en het gevoel dat je krijgt als je luistert naar live-muziek. Want dat is gewoon te lang geleden."

Hoewel ze haar kansen niet hoog inschat, heeft ze toch nog een beetje hoop. "Ik hoop echt dat iemand misshien zijn kaartje aan me wil verkopen, zodat ik toch met mijn vriendinnen meekan. Diegene is dan echt mijn redder in nood."

 

Waarschuwing voor doorverkoop

Fieldlab Evenementen waarschuwt voor de doorverkoop van de kaarten voor de Back to Live-evenementen. Dat laat de organisatie weten. Op Marktplaats.nl verschenen donderdagmiddag al de eerste popfestivalkaarten, vanaf zo'n 300 euro per stuk.

"Het zou zonde zijn als je die koopt, want het heeft geen nut. Alle kaarten staan op naam." Op het festival moeten de bezoekers namelijk onder meer een negatieve coronatest overleggen, die gekoppeld is aan hun BSN-nummer en naam. "En dat gaan we checken."

Dancefeest

Het eerste evenement staat zaterdag 6 maart op het programma. Dan treden tijdens een dancefeest in de Ziggo Dome Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. 

In onderstaande video vertellen James en Marciano hoe zij uitkijken naar dat evenement:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore