Ga naar de inhoud
Hooikoorts en smerige auto's

Wacht nog maar even met autowassen, er hangen zand én pollen in de lucht

Er kan een stoflaag op je auto terecht komen vanmiddag. Beeld © Novum RegioFoto

Is de auto net gewassen en schoon van de restjes pekel van de winterse week, is-ie nu weer vies, zeg maar gerust smerig. Is dit nou het Saharazand dat de hele week al in de lucht hangt, of is het toch iets anders? Hoe dan ook is de kans aanwezig dat we na vandaag weer massaal de auto's mogen wassen.

De wind komt al sinds het begin van de week uit het zuiden. Dit zorgt voor lenteachtige temperaturen, maar het brengt ook zand uit Afrikaanse woestijnen met zich mee. Dat hangt al een paar dagen in de lucht.

Het
Lees ook:
Het is warm, maar wat is toch die stoffige waas voor de zon?

"Inmiddels zit er niet meer zoveel Saharazand in de lucht als afgelopen maandag", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Maar als het gaat regenen kan er nog wat zand mee naar beneden komen."

Regen met zand

En regenen gaat het, vanmiddag al in Zeeland. En vanavond en vannacht ook in het midden en oosten van ons land. "Dat zand kan ervoor zorgen dat auto's vies worden", legt Middendorp uit. In het zuidoosten van ons land regent het mogelijk zelfs hard genoeg om het zand gelijk weer van de auto af te spoelen. 

 

Maar veel auto's zijn al vies, alsof er een gele waas op de lak zit. Is dit dan ook zand? "Nee, dat zijn vooral pollen." De Els en de Hazelaar zorgen voor de eerste pollen in de lucht, hooikoortsklachten en dus voor ook smerige auto's. 

Dit jaar wordt een hevig hooikoortsseizoen verwacht. Bioloog Arnold van Vliet legt in onderstaande video uit waarom.

Een lucht vol pollen: dit jaar meer hooikoorts dan anders

02:27
Niezen, traanogen en misschien zelfs een beetje benauwd: wie hooikoorts heeft zal er misschien al wel last van hebben gehad. Dit jaar wordt een hevig hooikoortsseizoen verwacht.

Vanavond zal de wind draaien van het zuidwesten naar het noordwesten. "Dan zijn we af van het zand en de pollen in de lucht", zegt Middendorp. "Dat is gunstig voor hooikoortspatiënten, er zijn immers geen bomen met pollen op zee."

Na vandaag minder pollen en zand

Na de buien van vandaag, is het de uitgelezen kans om weer de auto te wassen. Middendorp verwacht de komende tijd iets minder pollen in de lucht, doordat de wind vanaf zee gaat waaien, en al helemaal geen zand meer.

Drukte
Lees ook:
Drukte bij de wasstraat: 'Saharazand levert business op'

"Doordat de wind meer richting het noorden draait, wordt het de komende tijd iets minder zacht." In het weekend wordt het gemiddeld 10 graden en het blijft droog. Dit houdt aan tot volgende week. 

Kans op nachtvorst

Wel gaat het 's nachts vriezen. "Als je afgelopen weekend de tuin al voorjaarsklaar hebt gemaakt, moet je wel even de vorstgevoelige planten in de gaten houden. Die kunnen het zwaar krijgen", waarschuwt Middendorp. Al met al wordt het prima weer, vindt de meteoroloog. "Het blijft zacht voor de tijd van het jaar. Overdag kunnen we de zomerjas aan, maar berg de winterjas nog niet op, want 's ochtends vroeg is het wat koud."