Ga naar de inhoud
Lichtst mogelijke straf

Rotterdamse agenten berispt vanwege racisme in appgroep

Beelden van de gesprekken in de betreffende appgroep.

Het bestaan van een racistische appgroep van een politieteam in Rotterdam zorgde afgelopen zomer voor veel beroering. Vandaag zijn vijf Rotterdamse agenten hiervoor schriftelijk berispt. Dat is de lichtst mogelijke straf die de politie medewerkers kan geven. "Deze collega’s hebben veel mensen geraakt en teleurgesteld."

Dit verklaart de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke. Hij biedt excuses aan namens de betrokken agenten voor de uitspraken die zij deden.

Westerbeke reageert dat hij het voorval niet ziet als incident en wil dat er een breder onderzoek naar discriminatie binnen het politiekorps komt. "Ik schrok van de uitlatingen in de berichten. Ik vind ze discriminerend, racistisch en kwetsend."

Hoe
Lees ook:
Hoe de politietop Rotterdam hoorde over racistische appjes

Vorig jaar kwamen de racistische uitingen één keer naar buiten. Agenten noemden burgers met een migratieachtergrond onder meer 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen', op wie ze willen 'schieten'. Eén van deze agenten zit inmiddels vast en is geen agent meer omdat hij informatie had gelekt uit een drugsonderzoek.

Politietop wist van het bestaan

Uit een reconstructie door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws bleek afgelopen zomer dat de leiding van de politie Rotterdam al veel langer van het bestaan van de appgroep wist dan eerder toegegeven. De Rotterdamse politie had ook meer kunnen doen om de betrokken agenten op te sporen.

Politietop
Exclusief:
Politietop wist al langer van racistische appjes agenten, maar greep niet in

Volgens de politiechef is gebleken dat de betreffende politieagenten 'hun werk zonder aanzien des persoons doen en hulp bieden aan iedereen die dat nodig heeft'. Hij zegt dat het gaat om zaken van twee jaar oud en dat de agenten 'oprecht spijt' hebben.

'Terechte straf'

Daarom vindt Westerbeke de lichte straf terecht. Een zwaardere straf had volgens hem geen meerwaarde gehad. Ook de onafhankelijke commissie Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefeningen Ambtenaren (AFGA) kan zich met de opgelegde strafmaatregel verenigen.

Politiechef Westerbeke laat weten dat ze bij de politie blijven werken aan het voorkomen van ongewenst gedrag zoals etnisch profileren of het doen van zulke racistische uitspraken.

Bekijk ook: Racisme in Nederland: 'Het voelt onveilig en het is nu klaar'

03:41
Twee Nederlanders vertellen over alledaags racisme waar ze mee te maken hebben.
Organisaties
Lees ook:
Organisaties eisen vervolging agenten voor racisme in WhatsAppgroep