Ga naar de inhoud
Actiegroep van KHN

Groot deel horeca wil terrassen op 2 maart openen

Tijdens Pasen 2019 zaten de terrassen in Breda nog vol. Beeld © ANP

Of het nou mag of niet, een groep horecaondernemers wil aanstaande dinsdag de terrassen weer openen. 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roepen cafébazen op tot actie.

De actiegroep uit Brabant, wel lid maar niet opererend onder Koninklijke Horeca Nederland, kiest nu voor actie door op te roepen om op 2 maart alle terrassen te openen. De horecabazen zeggen dat de grens is bereikt en dat het kabinetsbesluit om de zaken nog langer dicht te houden niet langer houdbaar is. 

65 van de 244 afdelingen voeren actie

In Nederland zijn 244 afdelingen van de KHN, 65 afdelingen ondersteunen deze actie. "Daar heb ik alle begrip voor. Het is bittere noodzaak voor ondernemers", zegt de landelijke KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en roepen ook niet landelijk op tot een opening van de terrassen, maar ik verwacht wel dat nog meer KHN-afdelingen dit gaan doen." 

Willemsen benadrukt dat KHN niet de oproep doet, maar het wel begrijpt. "Er is op dit moment helemaal geen perspectief voor horeca-ondernemers." Veel Brabantse caféhouders en restauranteigenaren zeggen volgens Omroep Brabant gehoor te geven aan de oproep.

De groep gaat nu een eerdere oproep uit januari daadwerkelijk uitvoeren. Toen zagen ze af van het heropenen van hun horecabedrijven vanwege de hoge besmettingscijfers.

Arjan
Lees ook:
Arjan was het zat en gooide zijn terras open: 'Wat hebben we genoten'

"Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land", zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos, die voorzitter is van de Bredase horeca-afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, tegen RTL Nieuws. "Het is genoeg geweest met de regels."

'Veilig en verantwoord openen'

"Heel veel horecamensen geven aan dat het niet langer meer kan op deze manier. Er moet iets gebeuren en alle collega's in Nederland zijn welkom om zich aan te sluiten", zegt De Vos. "Want wij weten zeker dat we veilig en verantwoord onze zaken kunnen openen. Om te beginnen buiten met de terrassen. Uiteraard wel op anderhalve meter." 

De Vos trekt de vergelijking met het toestaan van winkelen op afspraak en vindt dat de horeca ook open kan. "Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er, net als bij de winkels en kappers, triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet."

Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer gestemd over het openen van de terrassen. 

Roep
Lees ook:
Roep om openen horeca steeds luider: 'Honger naar sociale contacten'