Ga naar de inhoud
6500 doden

ChristenUnie en D66 willen dat Nederland het WK voetbal in Qatar boycot

Arbeidsmigranten worden uitgebuit bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar Beeld © AFP

Nederland zou niet naar het WK voetbal in Qatar moeten gaan, vindt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Er zouden namelijk zeker 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouw van nieuwe voetbalstadions voor het WK voetbal in 2022. Segers krijgt bijval van D66-leider Sigrid Kaag.

De omgekomen arbeidsmigranten die werkten aan onder meer voetbalstations zouden komen onder meer uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka, schrijft The Guardian. Het is waarschijnlijk dat het totale aantal doden nog veel hoger ligt, want een aantal landen heeft geen cijfers bekendgemaakt. Volgens Qatar zijn de meeste werklieden een natuurlijke dood gestorven, maar autopsies worden nooit uitgevoerd.

Zeker
Lees ook:
Zeker 6500 doden in 10 jaar bij voorbereidingen WK voetbal Qatar

Ondanks dat Segers voetballiefhebber is, zou hij niet kunnen kijken. "De bodem waarop die stadions zijn gebouwd, is doordrenkt van bloed", zei hij gisteren in een uitzending van NOS op 3. De uiteindelijke keuze om te gaan, is volgens hem aan de KNVB. Hij zou hierover graag met die organisatie in gesprek willen.

'Grens trekken'

Kaag vindt ook dat er 'een grens' getrokken moet worden, zegt ze in dezelfde uitzending. Wel benadrukt ze dat de erbarmelijke werkomstandigheden van de werkers al jaren bekend zijn. 

Qatar kreeg in 2010 het wereldkampioenschap toegewezen en sindsdien wordt er in razend tempo gebouwd. In totaal zijn er zo'n 2 miljoen mensen in Qatar actief voor de werkzaamheden die nodig zijn voor het WK. Deze arbeiders werken er in extreme hitte en vaak zonder bescherming tegen de gevaren op de bouwplaats. Ook de woonomstandigheden zijn vaak slecht.

Moet
Lees ook:
Moet het WK van 2022 wel doorgaan in Qatar?