Eisen onbekend

Hackers lekken documenten wetenschapsfinancier NWO

25 februari 2021 01:45 Aangepast: 25 februari 2021 10:18
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) werd onlangs gehackt door hackersgroep DoppelPaymer. Die is gisteren begonnen met het lekken van interne documenten, meldt de NWO.

De hackersgroep kraakte op 8 februari het netwerk van de NWO en is "begonnen met het op het dark web lekken van interne NWO-documenten uit de afgelopen jaren", meldt de organisatie, die onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap valt.

'Principiële gronden'

Het lekken van documenten is volgens de wetenschapsfinancier begonnen, omdat "op principiële gronden" niet wordt ingegaan op de eisen van criminelen. "Hoewel NWO het ten zeerste betreurt dat nu gegevens van de eigen medewerkers ongeautoriseerd openbaar gemaakt worden, verandert dat niets aan deze keuze."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschapsorganisatie NWO gehackt: subsidieaanvragen stilgelegd

De NWO verwacht het netwerk over enkele weken weer te kunnen herstellen. "Een en ander zal inhouden dat mogelijk binnenkort opnieuw gestolen bestanden openbaar zullen worden gemaakt."

Gijzelsoftware 

Wat de eisen zijn, meldt de NWO niet. De Volkskrant, die als eerste berichtte over de gelekte documenten, schrijft dat de criminelen miljoenen euro’s aan losgeld zouden vragen. DoppelPaymer gebruikt gijzelsoftware (ransomware), waarmee bestanden kunnen worden afgegrendeld totdat gebruikers bijvoorbeeld losgeld betalen.

De NWO bracht eerder deze maand zelf naar buiten gehackt te zijn. Vanwege de hack is de behandeling van aanvragen voor subsidie voor onderzoek stilgelegd. De NWO is opgericht om Nederlandse wetenschappers te stimuleren. De organisatie kent elk jaar bijna 1 miljard euro toe aan financiering voor onderzoekers. De organisatie reikt elk jaar de Spinozapremie en de Stevinpremie uit, de 'Nederlandse Nobelprijzen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cyberaanval op UvA en Hogeschool van Amsterdam

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore